Boeien
Blog
©

Boeien

Ik zit alweer een aantal jaar in de ledenraad van FromFarmers. Ik werd gevraagd voor die functie en moest er destijds toch wel even over nadenken, voordat ik ja zei. Is het niet saai en heb ik er wel tijd voor? Kan ik het wel? Met volle overtuiging kan ik nu zeggen dat ik het erg leuk vind. Boeiend en absoluut niet saai! Toch had ik steeds het gevoel dat ik wat kennis en vaardigheden miste.

Daarom ben ik vorig jaar gestart met de AOCV - Algemene Opleiding Coöperatieve Vaardigheden. Die bestaat uit 10 cursusblokken en die worden uitgesmeerd over 2 jaar (2 winterseizoenen). Ieder blok bestaat uit 2 cursusdagen inclusief een overnachting.

Voordat je ja zegt op zo’n cursus moet het thuisfront wel achter de beslissing staan. De dagen dat je weg bent, moeten ze allemaal een stapje harder lopen. Ook hebben we een goede werknemer. Die neemt zo mijn taken binnen het bedrijf over. Dat het thuis goed geregeld is, gaf mij dan ook de ruimte om deze leeruitdaging aan te gaan.

De 2 cursusdagen zijn erg intensief. Van een dag gewoon lekker hard werken word ik minder moe. Daar staat tegenover dat ik enorm veel leer: niet alleen van de lesstof maar juist veel van mijn medecursisten. Zij bekleden allemaal een andere functie bij verschillende coöperaties verspreid over het hele land. Erg leerzaam.

Ook moet je tijdens de cursus volgens een schema ook bepaalde rollen vervullen, zoals dagvoorzitter, secretaris, waarnemer, boekbespreking of discussieleider. Dat vond ik nogal spannend, want die rollen heb ik nog nooit gehad. Maar we zijn er om te leren en de meesten vinden het net zo spannend als ik. Naast de vele boeken die we moeten lezen, leren we alles over het besturen van een coöperatie, structuur van de organisatie, de rol van het bestuur en de zeggenschap. De beleidscyclus en strategisch denken. Maar ook heb ik enkele vaardigheden geoefend: het houden van functionerings- en  slechtnieuwsgesprekken en het voeren van onderhandelingen.

Mooie inzichten en vaardigheden die ik binnen het eigen bedrijf kan gebruiken. Ook wij maken een plan voor de toekomst en zetten de stip aan de horizon. We rekenen en zien kansen, maar zien ook de risico's. Soms moeten we wat van de route afwijken en iets bijstellen, maar de hoofdlijn blijven we vasthouden. We betrekken mensen bij de plannen om te sparren en wat taken te verdelen, maar uiteindelijk zijn wij zelf eindverantwoordelijk. Dit hele proces vindt ook plaats binnen het besturen van welke organisatie dan ook: daarom vind ik dat zo boeiend!

Sabine Grobbink
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer