VIC+Sterksel+pakt+eigen+aanfok+op
Nieuws
©

VIC Sterksel pakt eigen aanfok op

Na jarenlang Topigs 20 fokgelten te hebben aangekocht, is VIC Sterksel overgeschakeld op eigen aanfok. Begin 2018 zijn de eerste T20 opfokzeugjes geboren bij het Varkens Innovatie Centrum. ‘Een goed begin van het #jaarvandeopfokzeug. Deze zeugjes gaan het traject Opfokzeugen in opleiding volgen’, twittert Theo Duteweerd, manager van VIC Sterksel.

Duteweerd geeft aan door te gaan met de eigen aanfok van Topigs 20 vanwege de continuïteit. “Voor onderzoek is het belangrijk over een zeug van één soort kruising te beschikken. Omdat wij de T20 al hadden en dit type zeug ook in de praktijk nog veel wordt gebruikt, is het logisch ermee door te gaan.”

Onderzoek


Directe aanleiding voor de beslissing om eigen aanfok op te pakken, was het stoppen met het leveren van de fokgelten door de leverancier. Duteweerd: “We stonden voor de keuze eigen aanfok nieuw leven in blazen of te switchen van leverancier. Een hogere gezondheid speelde een rol maar ook het onderzoeksaspect. De komende jaren loopt het project 'Opleiden van opfokzeugen' op VIC Sterksel. Met eigen aanfok kun je bij wijze van spreken al in de baarmoeder beginnen. Het geeft ons dus meer mogelijkheden.”

Het opleiden van opfokzeugen is onderdeel van het PPS-project dat sinds 2016 loopt op VIC Sterksel met partners uit het bedrijfsleven. “En 2018 wordt het jaar van de opfokzeug.”

Mooie tomen


De eerste tomen met gelten voor eigen aanfok zijn geboren in het groepskraamsysteem bij VIC Sterksel. Het zijn volgens Duteweerd allemaal mooie en grote tomen en er is geen of nauwelijks uitval. “Wat opvalt is de rust die de ‘zelf opgeleide’ zuivere NL zeugen uitstralen. Ook leggen wij data van biggen zoals het geboortegewicht standaard vast. Dat zijn basisgegevens voor onderzoeksprojecten en deze koppelen wij terug met Topigs Norsvin.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer