Eerste+klant+antibiotica+vrij+leven
Nieuws
©

Eerste klant antibiotica vrij leven

Een Italiaanse producent van hammen is de eerste klant van de Keten Duurzaam Varkensvlees voor hun Antibiotica Vrij Leven concept. Wekelijks neemt het Noord-Italiaanse Fratelli RIVA 500 hammen vanuit dit concept af.

De Italiaanse hammenproducent is al jaren klant bij KDV. In december zijn met RIVA afspraken gemaakt over een speciale lijn hammen, die afkomstig uit het Antibiotica Vrij Leven concept. Het is de eerste afspraak die KDV heeft gemaakt met een afnemer. Jaap de Wit jr., directeur van slachterij Westfort, de ketenpartner van KDV, is blij met deze eerste stap. Hij vindt het belangrijk om niet gelijk te hard van stapel te lopen. “We zijn nu zo ver dat we de elektronische oormerken in de slachterij kunnen uitlezen. Daardoor kunnen we garanderen dat de varkens hun hele leven geen antibiotica hebben gehad.”

Het gebruik van de RFID-chips is in 2017 op grotere schaal in de KDV-keten geïntroduceerd. De biggen krijgen dit elektronische oormerk kort na de geboorte in. Op het zeugen- en vleesvarkensbedrijf worden eventuele behandelingen met antibiotica vastgelegd in die chips. Bij het uitlezen van de chips op de slachterij zijn de varkens die hun hele leven geen antibiotica hebben gehad hierdoor met zekerheid te onderscheiden van behandelde varkens.
Overigens is het natuurlijk wel zo dat behandelde varkens ook antibioticavrij zijn op het moment van slachten. De wachttermijnen die worden gehanteerd liggen nog ruim boven de minimaal verplichte wachttermijn die de leverancier van antibiotica voorschrijft.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer