PRRS%2Dbescherming+bij+spenen
Nieuws
©

PRRS-bescherming bij spenen

Op ongeveer een derde deel van de bedrijven zijn de biggen bij spenen al besmet met het PRRS-virus. Voor die bedrijven is er nu een oplossing met het nieuwe PRRS-vaccin van Zoetis. Dit kan al in de eerste levensweek worden toegepast en biedt bij spenen al bescherming.

Het nieuwe vaccin van Zoetis: Suvaxyn PRRS MLV is een Europese stam en via een nieuwe techniek ontwikkeld. “Die nieuwe techniek zorgt ervoor dat het vaccinvirus beter wordt opgenomen”, meldt dierenarts Hedwige Vanaken van Zoetis. “Daardoor is de aanwezigheid van maternale antistoffen (die de big via de biest krijgt) geen belemmering voor de werking van het vaccin. Je kunt het vaccin daardoor vanaf de eerste dag al toepassen.”

Zo vroeg toepassen raadt Vanaken overigens wel af. “Laat de biggen de eerste dagen zoveel mogelijk met rust. Ze moeten eerst goed biest opnemen.” Doordat het vaccin zo vroeg toepasbaar is, kan de vaccinatie samen met de gebruikelijke biggenbehandeling rond dag drie worden toegepast. Of tegelijk met een vaccinatie tegen Mycoplasma, als dat op het bedrijf gebruikelijk is.

Het nieuwe vaccin is een levend vaccin en een Europese stam. Dat is belangrijk voor een goede bescherming tegen PRRS. Het vaccin kan zowel biggen in het kraamhok, tijdens de opfok als bij gelten en zeugen worden toegepast. Voor alle varkens is hetzelfde vaccin toepasbaar.

Uit onderzoek blijkt dat op een derde van de bedrijven in Nederland en België de biggen al bij spenen besmet zijn met het PRRS-virus. Met dit nieuwe vaccin is die cyclus te doorbreken. Wel blijft PRRS een lastige ziekte. Vanaken: “Je krijgt die ziekte nooit alleen maar met vaccinatie onder controle. Overleg samen met je dierenarts over het beste vaccinatieschema en de andere maatregelen die je moet nemen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer