Coli%E2%80%99s+bij+speenbiggen+onderscheiden
Nieuws
©

Coli’s bij speenbiggen onderscheiden

Bij gespeende biggen kunnen twee typen coli-bacteriën (ETEC en VTEC) voor problemen zorgen. Het ETEC-type zorgt voor speendiarree, het VTEC-type voor slingerziekte/oedeemziekte. Met het Pakket Diarree BIG van GD is dat nu snel en met zekerheid te onderscheiden.

Voor een goede aanpak van diarree-problemen bij gespeende biggen is het handig om de verwekker die de problemen veroorzaakt precies te kennen. Diarreeproblemen kunnen van 3 tot 10 dagen na spenen optreden en slingerziekte/oedeemziekte treedt vaak pas in de tweede week na spenen op. Slingerziekte/oedeemziekte kan helemaal zonder diarreeverschijnselen optreden, maar ook nadat er eerst diarree is geweest. Om de oorzaak van de problemen goed op te sporen kan de varkenshouders nu via het Pakket Diarree BIG monsters opsturen naar GD. Indien nodig kan er ook nog nader onderzoek naar Rotavirus A worden aangevraagd via een aparte test.

Op basis van het onderzoek kan de varkenshouder dan samen met zijn dierenarts de juiste aanpak van de coli-problemen bij de gespeende biggen kiezen. Voor de verschillende typen coli’s zijn diverse vaccins beschikbaar. Daarnaast is aanpak van de voeding bij speendiarree ook een heel belangrijke maatregel.

Naast het pakket voor gespeende biggen had GD al een pakket Diarree big voor zogende biggen beschikbaar.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer