Zeugenvoer+voor+vitale+biggen
Bedrijf in Beeld
©

Zeugenvoer voor vitale biggen

De biggen zijn vitaler en de uitval is gedaald bij zowel de zeugen als biggen. Op het bedrijf van Gert van Lagen en zijn familie is dat gelukt door de zeugenvoeding aan te pakken. Dat geldt zowel voor de voeding tijdens de dracht, als in het kraamhok en in de inseminatiestal. De maag- en darmgezondheid van de zeugen is verbeterd door in overleg met Wilco Bos van ABZ Diervoeding te kiezen voor een drachtvoer met een grovere samenstelling. Dat zorgt ervoor dat de zeugen lekkerder in hun vel zitten en de uitval daalde met twee procent. In de kraamstal kon de voergift aan de zeugen omhoog naar maximaal 8,5 kilo, een kilo meer dan voorheen. De zeugen kunnen nu veel gemakkelijker hun biggen grootbrengen. Bijvoeren met melk is niet meer nodig. Na spenen krijgen de zeugen een speciaal flushvoer waar ze tot wel 4,5 kilo van opnemen. Het afbigpercentage van eerste inseminatie steeg hierdoor van 89,2 naar 93,1 procent.

Lees ook dit verdiepende artikel.

Tekst: John Lamers
Foto’s: Henk Riswick

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer