Jonge+landbouwersregeling+bijna+open
Nieuws
©

Jonge landbouwersregeling bijna open

Landbouwers tot en met 40 jaar jong, komen dit jaar weer in aanmerking voor de subsidieregeling Jonge Landbouwers (JOLA) 2017. De jonge landbouwer moet daarbij bedrijfshoofd zijn op het landbouwbedrijf. De regeling opent op 4 december en loopt door tot en met 15 januari 2018.

In overleg met het NAJK is de subsidieregeling deze keer verbeterd. Er is nu geen maximum meer aan het totale investeringsbedrag. Wel is er een maximumsubsidie van 20.000 euro. Het minimumsubsidiebedrag is 10.000 euro. Het subsidiepercentage is 30 procent van de kosten die voor subsidie in aanmerking komen. Daarbij mogen maximaal drie investeringen bij de aanvraag worden ingediend om voor de subsidie in aanmerking te komen.

Er zijn 27 categorieën die in aanmerking komen voor de JOLA 2017. Voor varkensbedrijven gaat het om investeringen in zonnepanelen, zonnecollectoren met zonneboiler, windmolens, kleine windturbines en Bio-WKK, of WKK op fossiele brandstof. Wel moet dan de energie of warmte op het eigen bedrijf worden ingezet.
Een mestvergister en eventueel de bijbehorende installatie om digestaat te verwerken en daarmee de afzetmogelijkheden te vergroten komen ook in aanmerking voor subsidie. Dat geldt ook voor mestscheidingsinstallaties, eventueel samen met een verwerkingsinstallatie.

Binnen in de stal vallen bijvoorbeeld investeringen in varkensvriendelijke vloeren onder de regeling. Dat zijn dan dichte vloeren van minimaal 1,5 m2 per zeug of 0,2 m2 per gespeende big en 0,4 m2 bij vleesvarkens. Het kunnen harde of zachte dichte vloeren zijn met gierdoorlaat.

Voor de verbetering van het stalklimaat is subsidie mogelijk voor pad-cooling, of een warmtewisselaar die de warmte uit de stal of aardwarmte gebruikt. Inzet van een biobed of biofilter is subsidiabel, net als combiwassers met minimaal 85 procent reductie van ammoniak en daarnaast fijn stof en geur.

Aanvragen kan rechtstreeks via de site van RVO.nl, maar gaat wel per provincie. Waarbij er per provincie verschillen kunnen zijn. De volledige lijst met subsidiabele investeringen en de voorwaarden die hierbij gelden, is te vinden in het document Investeringscategorieen-Jonge-landbouwers-2017.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer