Verzoek+planschade+indienen
Nieuws
©

Verzoek planschade indienen

Varkenshouders in Brabant doen er volgens de POV goed aan om een verzoek tot planschade in te dienen bij hun gemeente. Die planschade (waardedaling) is het gevolg van de extra regels die de provincie Noord-Brabant aan de veehouders heeft opgelegd.

Planschade ontstaat als een bedrijf minder waard wordt door wijzigingen in de bestemmingsplannen van de gemeente. De gemeenten in Brabant zijn verplicht om de nieuwe provinciale regels op te nemen in hun bestemmingsplannen. Daardoor is het mogelijk om een verzoek tot planschade in te gaan dienen.

Volgens de POV-voorzitter Ingrid Jansen, dwingen De Verordening Ruimte (inclusief de Brabantse Zorgvuldigheidsscore, BZV) en de Verordening natuurbescherming varkenshouders om aan bovenwettelijke eisen te voldoen en om bovenwettelijke maatregelen te treffen. “Dit leidt voor hen tot meerkosten, niet alleen ten opzichte van het buitenland, maar ook ten opzichte van collega-varkenshouders in andere provincies. Er is daardoor een ongelijk speelveld en de provincie doorbreekt op die manier op een ongeoorloofde manier de marktordening.”

Ook al zouden die verdergaande (bovenwettelijke) maatregelen wel effectief zijn, dan nog is het niet toegestaan om die te eisen, aldus de POV. De daling die veehouders (op basis van berekeningen) door de maatregelen moeten bereiken, zet de provincie namelijk in als ruimte voor economische ontwikkelingen in andere sectoren. De netto milieuwinst is dus nihil. Een wettelijke grondslag om die maatregelen te eisen, ontbreekt. Met de aanpassing van de Verordening natuurbescherming wijzigt de provincie bovendien eenzijdig, en daardoor in strijd met de rechtszekerheid, de afspraken die zijn gemaakt in het Convenant stikstof en Natura 2000.

De POV stelt twee voorbeeldbrieven beschikbaar die varkenshouders via www.pov.nl kunnen downloaden: een aankondiging voor planschade, of een daadwerkelijk verzoek.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer