Duurzaamheid+en+economie+hand+in+hand
Blog
©

Duurzaamheid en economie hand in hand

We weten allemaal dat de kwaliteit van de biggen voor een groot deel wordt bepaald in de eerste levensfase. Als vleesvarkenshouder heb je daar niet alle grip op. Een stabiel zeugenbedrijf is mijnsinziens een voorwaarde voor het produceren van een kwaliteitsbig.

Bij het definiëren van die stabiliteit horen de woorden Rust, Reinheid en Regelmaat. De instroom van de gelten, de voeding van de zeugen in relatie met conditie en gewicht op individueel niveau en de uitvoering van de werkzaamheden op gezette tijden vormen daarvoor de basis.

Inzet van gelten die op de juiste manier zijn geadapteerd en op het juiste gewicht worden geïnsemineerd, zijn al een mooi begin. Een 15% lagere vervanging levert financieel evenveel op dan 1 big per zeug meer produceren op jaarbasis. Een juiste inzet van zeugen is een garantie voor een lange levensduur.

Ten aanzien van de voeding van de zeug is binnen ons bedrijf proefondervindelijk gebleken dat door aanpassing van de voeders de melkproductie 10% kan stijgen, waardoor er meer en zwaardere biggen worden gespeend. Tevens is de overgang van dracht naar lacto eenvoudiger, waardoor gemak en voorspelbaarheid van resultaat toeneemt. Bovendien gaan de zeugen langer mee. Als accountmanager vleesvarkens word ik daar enthousiast van en klinkt mij dat als muziek in de oren. Uiteindelijk zullen de vleesvarkenshouders daar ook van profiteren. Onder de naam NOVA zullen deze voeders medio oktober breed bij al onze klanten worden ingezet.

Verder wil ik ervoor pleiten om regelmaat in het vermeerderingsbedrijf te hebben en te houden. Pieken in de productie leiden tot gedwongen minder gewenste keuzes als: jonger spenen, tijdelijk dubbel opleggen, enz. Een strakke planning en monitoring van het proces werpen hun vruchten af. De voordelen zullen zowel op het vermeerderingsbedrijf als op het vleesvarkensbedrijf zichtbaar zijn.

Tenslotte wil ik een open communicatie tussen vermeerderaar en vleesvarkenshouder aanmoedigen. Veranderingen op gebied van entingen, voeding en genetica kun je het beste vooraf met elkaar bespreken. Duurzaamheid is ook belangrijk in de relatie.

Kasper Bekker
Accountmanager vleesvarkenshouderij bij ForFarmers

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer