Marktaandeel+biologisch+varkensvoer+De+Heus+boven+een+kwart
Nieuws
©

Marktaandeel biologisch varkensvoer De Heus boven een kwart

De afzet van biologische varkensvoeders bij De Heus is in de eerste negen maanden van dit jaar met 30 procent gegroeid. Het marktaandeel van de diervoederproducent is daarmee gestegen naar boven de 25 procent. Voor een groot deel is dat te danken aan de grotere vraag naar biologisch varkensvlees in de afgelopen twee jaar. De Heus hielp veel varkenshouders met de overstap van regulier naar biologisch, maar het omschakelingsproces kost enige tijd. Onder hen bevindt zich een aantal kleinere varkenshouders die aan de stoppersregeling (2020) mee zouden doen. Zij zijn volgens de voerleverancier toch te gemotiveerd om varkens te blijven houden. Voor die ondernemers blijkt de biologische varkenshouderij een mogelijke oplossing te zijn.

Het biologisch segment is voor de minder grote varkenshouder met wat oudere gebouwen vaak aantrekkelijk, omdat de stallen eenvoudiger aan zijn te passen.
Opvallend is dat er binnen biologisch niet alleen heel goede technische prestaties worden behaald, ook de gerealiseerde financiële resultaten zijn goed. Afgelopen jaren is gebleken dat de investeringen die nodig zijn voor bedrijfsaanpassingen binnen een paar jaar terugverdiend kunnen worden.

Dat biologische varkenshouders financieel presteren is voor een belangrijk deel te danken aan de samenwerking in de keten. De Groene Weg overlegt bijvoorbeeld ieder kwartaal met de leveranciersvereniging over hoe de marktprijs in omliggende landen zich heeft ontwikkeld. Ook wordt samen bekeken wat de kostprijs van onder andere het voer heeft gedaan om een nieuwe opbrengstprijs van de biologische vleesvarkens en de biggen vast te stellen. Hiermee wordt geprobeerd een eerlijke verdeling in biologische varkensvleesketen te bewerkstelligen. Het doel is om zoveel mogelijk vraaggestuurd en rendabel te produceren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer