Voerconcept+anderhalf+jaar+getest
Nieuws
©

Voerconcept anderhalf jaar getest

Het lanceren van een nieuw voerconcept voor zeugen en gelten is geen sinecure. Samen met haar klanten heeft ForFarmers eerst een aantal belangrijke doelstellingen bepaald: topresultaten, hoogste melkproductie, een lange levensduur van zeugen en eenvoudig werken. Deze factoren dragen bij aan het verbeteren van het rendement op zeugenbedrijven.

“Zo hebben we doelgericht het Nova-voer ontwikkeld”, zegt Harold Elzinga, verkoopleider zeugen en biggen bij ForFarmers. “Het voer ondersteunt bij de zeug de ontwikkeling van de voortplantingsorganen en embryo’s en de vorming van het uierweefsel. Het resultaat daarvan is meer gezonde, levend geboren biggen. Het grotere aantal gespeende biggen met een hoger speengewicht is het gevolg van een betere biest- en een hogere melkproductie."

Vervolgens werden de nieuwe voeders 18 maanden lang getest op 38 zeugenbedrijven in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De gegevens van 5.000 zeugen met verschillende genetica en gehouden onder praktijkomstandigheden, zijn nauwgezet geregistreerd en geanalyseerd. Zo zijn er ruim 40.000 biggen gewogen bij geboorte en bij spenen. De resultaten van de praktijkproeven bevestigen volgens ForFarmers dat met de Nova-voeders topprestaties te behalen zijn. Gemiddeld speende de testgroep een kwart big meer per worp.

Daarnaast nam het gemiddelde speengewicht toe met 165 gram per big. Dit betekent volgens de diervoederproducent dat zeugen gemiddeld 10 procent meer melk produceren met het nieuwe zeugenvoer. Hierdoor kunnen 12 procent meer zeugen 13 of meer biggen per worp spenen. Opvallend was dat ondanks de betere resultaten van de testgroep, de conditie van de zeugen vergelijkbaar was met de controledieren. Volgens Elzinga is dat toe te schrijven aan de hogere voerefficiëntie. “Verbeterde prestaties zonder er extra werk mee te hebben”, aldus de verkoopleider. “Het uitgebreid assortiment met veel nutritionele innovaties is eenvoudig toe te passen op alle zeugenbedrijven.”

Bekijk en beluister deze verhelderende video of lees hier meer.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer