Waarde+toevoegen+met+teamaanpak
Achtergrond
©

Waarde toevoegen met teamaanpak

“De varkenssector is in de ruim 20 jaar dat ik erin werk, flink veranderd. Zeker de laatste jaren gaat het echt hard”, zegt Jan Willem Hofman vertegenwoordiger van familiebedrijf Gebrs. Fuite. “Varkensbedrijven zijn gespecialiseerd, grootschaliger en het is veel zakelijker geworden. Alleen door waarde toe te voegen aan het voer en met kennis, heb je als varkensspecialist nog bestaansrecht.”

Diergezondheid is de belangrijkste factor die van invloed is op de dierprestaties. Rust, reinheid en regelmaat zijn de basis. “Als voer, vocht, ventilatie en varkensgezondheid op orde zijn, ervaren de dieren geen stress. Stress is funest en kost veel geld”, stelt Hofman. “Met onze voeders zorgen wij voor rust in het maagdarmkanaal van de varkens. Risico’s sluiten wij zo veel mogelijk uit door alle grondstoffen standaard te schonen en de samenstellingen stabiel te houden.”

Waarde toevoegen lukt je als varkensvoedingsspecialist niet alleen. “Een probleem bij een varkenshouder los ik altijd samen met specialisten op. Speelt er iets op het gebied van diergezondheid dan ga ik samen met de varkenshouder en de dierenarts de stal in en spreken af hoe we het aan gaan pakken. Is het oordeel of diagnose onbevredigend, dan durf ik rustig voor te stellen om een second opinion door een andere veterinair te laten doen.”

Bij zeugenhouders samen met de fokkerijspecialist, handelaar of vleesvarkenshouder door de afdelingen lopen, vindt Hofman erg constructief. “Het gebeurt steeds vaker en je ziet dat het resultaat oplevert als de neuzen dezelfde kant op staan. Gaat iedereen apart met de boer de stal in, dan krijg je meer een afschuifsysteem en blijf je elkaar werk bezorgen”, zegt hij. “Alleen is het bijeenbrengen van een specialistenteam een lastige klus.”

De ontwikkelingen in de voerwereld gaan ook continue door. Hofman is 17 jaar actief als varkensspecialist bij de producent van diervoeders in Genemuiden. In die periode heeft hij de omzet bij Gebrs. Fuite in volume autonoom zien groeien van zo’n 170.000 ton naar de huidige 800.000 ton voeders per jaar.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer