Biofilm+verdwijnt+met+UV%2DC
Achtergrond
©

Biofilm verdwijnt met UV-C

De voerkwaliteit maximaal houden vindt Erik van Lipzig essentieel voor het optimaal presteren van de varkens. Daarom gaat hij ook zo hygiënisch mogelijk te werk bij het maken en het verstrekken van brijvoer aan de 2.400 biggen en 2.800 vleesvarkens. Ook al woorden de twee mengers, de restwater- en de positioneringstank elke dag automatisch gereinigd, toch gaat hij elke week nog met de hand aan de slag. “De sproeikoppen zitten op een vaste positie en reinigen niet elk hoekje even goed.” Daarom verwijdert van Lipzig wekelijks alle aangekoekte voerrestjes met de hogedrukspuit. “Daarna had ik nog het idee dat het nog niet echt schoon was. Een dun vettig laagje op de wanden zorgde voor een gelige gloed.”

Micro-organismen bleken de oorzaak te zijn van de vorming van een biofilm aan de binnenkant van de roestvast stalen tanks. Michel van den Bergh van TopTack Agro kwam met een mogelijke oplossing: het toepassen van ultraviolet licht. De elektromagnetische straling met een zeer korte golflengte beschadigt het genetisch materiaal van micro-organismen. “Hierdoor kunnen onder meer bacteriën, schimmels en gisten zich niet meer vermeerderen”, legt de varkenshouder uit. “Voor iets meer dan 50 cent per dag per UV-C lamp zou ik een risicofactor uitschakelen.”

Om ervaring op te doen, startte Van Lipzig begin maart met de vocht- en zuurbestendige UV-C lamp en armatuur in de positioneringstank. Die test slaagde: binnen enkele weken was het vetlaagje verdwenen. Daarom investeerde hij in een tweede ‘Top UVC Light Set’. Deze hangt in één van de mengers. “De biofilm zie ik slinken, maar je moet wel geduld hebben”, zegt hij. “Ook moet je de lamp goed positioneren en schoonhouden om het beste en snelste effect te krijgen.”

Het wekelijkse handmatige reinigingsritueel in de brijvoerkeuken gaat tegenwoordig sneller. Ook het schoonmaakresultaat is volgens Van Lipzig over de hele linie heen verbeterd. “De twee tanks met de ultraviolet lampen ruiken nu ook frisser.”

De technische resultaten zijn niet zichtbaar verbeterd. In het traject 25 kilo tot afleveren groeien de Tempo-borgen en -gelten gemiddeld 830 gram per dag. “Het is absoluut niet zo dat de groei of voederconversie ineens een trendbreuk laten zien doordat ik de puntjes beter op de ie heb gezet. Het is een geleidelijk proces: ik ben weer een beetje hoger gekomen op de ladder van de voerhygiëne”, zegt Erik van Lipzig. “Het mij een goed gevoel als ik weet dat iets wat schoon oogt, ook werkelijk schoon is.”

Bekijk meer beelden.van Van Lipzig zijn bedrijf.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer