POV+stapt+definitief+naar+rechter
Nieuws
©

POV stapt definitief naar rechter

Namens alle leden in Brabant spant de POV een juridische procedure aan tegen de Provincie Noord-Brabant. Omdat de plannen zorgen voor een ongeoorloofde marktordening  en geen positieve bijdrage leveren aan een beter milieu, ontbreekt volgens de organisatie de wettelijke grondslag onder de Brabantse veehouderijplannen.

Toen de Provincie Noord-Brabant op 7 juli de definitieve veehouderijplannen goedkeurde, had de Producenten Organisatie Varkenshouderij al aangekondigd om desnoods juridische stappen te nemen. Inmiddels is dat zover en heeft de POV aan Kneppelhout &Korthals Advocaten de opdracht gegeven tot het aanspannen van een juridische procedure. De POV krijgt daarbij ondersteuning van Geling Advies en Van Dun Advies.

Volgens de POV zijn er voldoende redenen om de Brabantse veehouderijplannen als onrechtmatig te beschouwen. Op de eerste plaats zorgen de plannen volgens voorzitter Ingrid Jansen voor een ongeoorloofde marktordening. Dat komt omdat de Brabantse varkenshouders worden gedwongen om te voldoen aan bovenwettelijke eisen en om bovenwettelijke maatregelen te treffen door de Verordening ruimte (inclusief de Brabantse Zorgvuldigheidsscore, BZV) en de Verordening natuurbescherming. De meerkosten voor de varkenshouders gelden niet alleen ten opzichte van het buitenland, maar ook ten opzichte van varkenshouders in de andere provincies in Nederland.

Daarbovenop leveren de vergaande (bovenwettelijke) maatregelen geen bijdrage aan een beter milieu. De daling die de veehouders volgens berekeningen moeten behalen, zet de provincie namelijk direct in als ruimte voor economische ontwikkelingen in andere sectoren. De netto milieuwinst is dus nihil en mede daarom ontbreekt volgens de POV de wettelijke grondslag voor de Brabantse maatregelen. Bovendien wijzigt de provincie eenzijdig afspraken die zijn gemaakt in het Convenant stikstof en Natura 2000.

Naast deze gezamenlijke juridische procedure vanuit de POV, kan iedere varkenshouder individueel een schadeclaim indienen tegen de provincie. Voor het indienen van claim stelt de POV een voorbeeldbrief beschikbaar.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer