Bouw+van+een+nieuwe+biggenstal
Blog
©

Bouw van een nieuwe biggenstal

Twee jaar geleden hadden we al de plannen en de vergunning voor het bouwen van een nieuwe biggenstal. Deze stal zou de veroudere biggenopfokafdelingen op de thuislokatie vervangen. Meer ruimte, alles ideaal opgezet met korte looplijnen en een beter stalklimaat met terugwinning van warmte uit de luchtwasser.

Helaas was 2015 een zeer slecht jaar voor de varkenshouderij. Je zou gek zijn om op dat moment in de varkens te investeren. Het was een jaar van overleven, maar vorig jaar hebben we dan toch de knoop doorgehakt. We zijn de hele winter druk geweest met offertes opvragen en vergelijken en de puntje op de i zetten. Heel veel uren hebben we aan de tafel gezeten: rekenen, tekenen, zaken bespreken en uiteindelijk keuzes maken.

In onze gemeente moeten we aan de strengste brandeisen voldoen. Dat betekent alle muren van beton en roosters van beton, composiet of gietijzer. Het gevolg: een fors hogere investering per plaats. Daarnaast willen we graag de tomen bij elkaar houden, een bolle vloer met daarin verwarming, computergestuurd voeren en nog veel meer andere dingen. Tja, goedkoop wordt deze stal niet: maar als je iets doet, moet je het wel in één keer goed doen!

Gelukkig wordt er op dit moment weer goed verdiend in de varkenssector en is er weer ruimte en vertrouwen om te investeren. 1 mei zijn we begonnen met de nieuwbouw. Met de bouwvak heeft de bouw 6 weken stil gelegen, maar nu wordt er weer keihard gewerkt. Deze week komt het dak erop en zitten we droog! De planning is strak en voor de winter moeten de biggen in de nieuwe stal liggen. Ik hoop dat dat gaat lukken.

Ik vind het erg leuk om te zien hoe de stal gebouwd wordt. Daarom loop ik elke dag een rondje over de bouwplaats en deel ik regelmatig een fotootje op Twitter en Facebook.

Sabine Grobbink
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer