Commotie+over+uitwisseling+varkensrechten
Nieuws
©

Commotie over uitwisseling varkensrechten

Afgelopen maandag plaatste Varkens.nl de blog van Europarlementariër voor het CDA, Annie Schreijer-Pierik. de inhoud van haar blog heeft behoorlijk wat commotie veroorzaakt, gezien de geplaatste reacties onder haar betoog om varkensrechten uitwisselbaar te maken.

De POV stuurde onderstaande reactie naar de redactie van Varkens.nl.
"Wij verbazen ons over de stellingname van Annie Schreijer. Ze gaat hiermee compleet voorbij aan de ontwikkelingspotentie van de varkenshouderij in Nederland en de stappen die gezet worden om te komen tot een meer duurzame varkenshouderij in haar omgeving. Het mogelijk maken van uitruilen van rechten tussen sectoren zou een doodsteek voor de varkenshouderij in Nederland worden. Productierechten verdwijnen uit de sector, waardoor er geen ontwikkelingsruimte meer is. De kosten voor productierechten  stijgen, in een sector waar de rendabiliteit van bedrijven onder druk staat. De POV vindt dit een onwenselijke situatie en is dan ook tegen het uitruilen van rechten tussen sectoren."

"De POV streeft een duurzame toekomstgerichte varkenshouderij na in Nederland. Elke sector moet haar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen de daarvoor gestelde kaders. En nee, wij gaan daarmee niet voorbij aan de belangen van stoppende bedrijven. Binnen het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij is maximaal aandacht voor stoppende bedrijven. Wij willen dit op een volhoudbare en gebalanceerde manier ondersteunen, onder andere door middel van de ROK-regeling. Het uitgangspunt van het Actieplan en in het verlengde hiervan de ROK-regeling is dat bedrijven zonder toekomst perspectief worden gekoppeld aan bedrijven mét perspectief. Er is dus aandacht voor zowel stoppende bedrijven als bedrijven die de toekomst in gaan."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer