Motiveren+tot+extra+fosfaatreductie
Nieuws
©

Motiveren tot extra fosfaatreductie

Varkenshouders gaan in 2017 de fosfaatproductie met 830.000 kilo verminderen. De POV is zeker niet teleurgesteld dat het doel van 1 miljoen kilo fosfaat niet is behaald. "Het is al een hele prestatie om via een vrijwillige regeling 830.000 kilo te reduceren", zegt voorzitter Ingrid Jansen. "We gaan nog kijken hoe we deelnemende varkenshouders kunnen motiveren om de 1 miljoen kilo te halen."

Alle varkenshouders die voor 23 juli alle benodigde informatie hebben ingediend, komen in aanmerking voor de vrijwillige Regeling Fosfaatreductie Varkenshouderij 2017. Een deel van de 1.067 bedrijven die zich in eerste instantie heeft aangemeld heeft echter niet alle benodigde informatie aangeleverd. Dat is een van de redenen waarom de doelstelling van een reductie van 1 miljoen kilo fosfaat nog niet is behaald. Achteraf indienen van de benodigde informatie is niet meer mogelijk.

De bedrijven die wel op tijd alle informatie hebben ingeleverd reduceren samen 830.000 kilo. Die reductie is volgens Jansen zeker haalbaar omdat de varkenshouders bij het indienen van de aanvragen voor de fosfaatreductie gebruik hebben gemaakt van de rekenmodules. Dat heeft geleid tot een reële en haalbare inschatting van de te behalen fosfaatreductie.

Toch wil de POV nog kijken of het mogelijk is om de fosfaatreductie verder te verhogen tot de doelstelling van 1 miljoen kilo fosfaat. Dat zou dan moeten gebeuren door de huidige deelnemers te stimuleren om hun fosfaatreductie verder te verhogen.

De deelnemers in de regeling moeten die jaar al zijn overgeschakeld naar fosforarmer voer. Ter compensatie van de extra kosten van dit voer krijgen de varkenshouders een compensatie van vier euro per kilo fosfaatreductie. De deelnemers moeten daartoe wel aantonen dat ze in 2017 ook werkelijk minder fosfaat hebben geproduceerd dan in 2016. De compensatie wordt dan in april 2018 uitbetaald.

De fosfaatproductie door de varkenssector lag in 2016 met een productie van 39,2 miljoen ton fosfaat al onder het fosfaatplafond van 39,7 miljoen ton. Met de te verwachten reductie van 830.000 kilo, zou de fosfaatproductie in 2017 dus uit kunnen komen op zo’n 38,4 miljoen ton.

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer