Kosten+uitval+correct+op+netvlies
Blog
©

Kosten uitval correct op netvlies

Vanuit mijn werk ben ik regelmatig bezig met saldoberekeningen. Of beter gezegd: voerwinstberekeningen. Het is een hele uitdaging om samen met klanten en partners in de markt de verschillende alternatieven die zich voor kunnen doen, goed en reëel in beeld te krijgen.

Een van de zaken die mij de laatste maanden opvalt, is dat veel mensen de waarde of eigenlijk de kosten van uitval van vleesvarkens vaak niet duidelijk op het netvlies hebben staan.

Als ik in de literatuur zoek naar de normen en economische waardering van het productiegetal of rentabiliteitsindex voor uitval, dan kom ik op relatief (te) lage bedragen uit. De waarde van een uitgevallen vleesvarken wordt gesteld op 89,08 euro. Dit bedrag bestaat uit de aankoopkosten van het big 51,30 euro, vermeerderd met de helft van de voerkosten (73,94 euro per vleesvarken) en de helft van de overige kosten (1,61 euro per dier). De kosten van uitval komen op deze manier uit op 89 cent per procent uitval.

De gekozen formule is gebaseerd op gemiddelde cijfers over een lange periode en klopt dus nooit helemaal precies. Op dit moment zijn bijvoorbeeld de biggen duurder en het voer goedkoper. Daardoor rolt met die standaard formule toch ongeveer hetzelfde bedrag eruit. Dat de werkelijke schade voor de varkenshouder veel hoger is, is mijnsinziens eenvoudig te verdedigen. Naast de kosten voor big, voer en overige kosten, hebben we ook te maken met kosten voor mestafzet, afvoer van het kadaver en de gemiste voerwinst. Op een lege varkensplaats kun je immers niets verdienen.

Boekhoudkundig levert in de huidige administraties overigens het getal uitvalspercentage ook op een andere plaats de nodige schade op. De bezettingsgraad daalt namelijk. Meestal wordt de bezetting echter niet aan het getal uitvalspercentage gerelateerd.

Ik zou er voor willen pleiten om de economische waarde van 1% uitval te verhogen. Daarom stel ik voor om de volgende formule te gaan hanteren: de verwachte opbrengst van het varken vermeerderen met de afvoerkosten, minus de helft van de voerkosten. In de huidige markt kom je dan in de buurt van 1,35 euro per procent uitval.

Het verschil lijkt misschien niet zo spectaculair. Maar bij een gemiddeld uitvalspercentage van 2,2% zijn we dus 3 euro kwijt aan kosten voor uitval. In een goede markt waarin we 30 euro per afgeleverd vleesvarken overhouden aan voerwinst minus kosten voor mestafzet, betekent het dat het gaat om 10% van het rendement. Daarmee wordt het nog belangrijker om de focus op uitval te hebben én te houden. In elk geval begint het ermee de waarde van uitval correct in onze mindset hebben staan.

Kasper Bekker
Accountmanager vleesvarkenshouderij bij Forfarmers

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer