Bijna+helft+bedrijven+draait+op+%C3%A9%C3%A9n+persoon
Nieuws
©

Bijna helft bedrijven draait op één persoon

Het aantal bedrijven in Nederland met als hoofdtak varkens is voor het derde kwartaal 2017 geprognotiseerd op 3.510 stuks. Op 45 procent van dat aantal varkensbedrijven (1.565 stuks) is slechts één persoon werkzaam, wijzen geactualiseerde cijfers van het CBS uit. Op nog eens 35 procent van de bedrijven met varkens werken twee personen. Dit betekent dat maar liefst 80 procent van de varkensbedrijven wordt gerund door één of twee personen.

Op een vijfde van alle bedrijven met varkens zijn dus drie of meer personen werkzaam. Bij ruim 15 procent van de varkensbedrijven zijn 3 tot 5 mensen werkzaam. Tussen de 5 en 10 mensen zijn werkzaam bij 135 bedrijven in met varkens (3,8 procent). In de categorie 10 tot 20 werknemers betreft het 20 bedrijven. Slechts 5 bedrijven met varkens hebben 20 tot 50 mensen in dienst.

Vijf jaar geleden waren er 3.830 bedrijven (in het derde kwartaal van 2013) met als hoofdactiviteit varkenshouderij. Dit betekent een daling van 320 stuks in vergelijking met nu. Het aantal eenmansbedrijven is met 80 stuks gedaald. 165 van de gestopte bedrijven (51 procent) zat in de categorie met twee arbeidskrachten. Ook het aantal varkensbedrijven met 3 tot 5 werkzame personen is in die periode van vijf jaar afgenomen: 75 stuks. In de categorieën varkensbedrijven met meer werkzame personen is niets veranderd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer