Graan+onmisbaar+voor+veevoedersector
Blog
©

Graan onmisbaar voor veevoedersector

Duurzame voedselproductie is een belangrijk thema, maar hoe ver moeten we daarin gaan? Op die vraag moest de stemming in het Europees Parlement over het duurzaamheidsrapport van de Brit Seb Dance antwoord bieden. In dat rapport stelt de sociaaldemocraat Dance onder meer dat het gebruik van graan in veevoer dient te worden beperkt; een onhaalbaar en onrealistisch voorstel zegt de Landbouwcommissie.

Het gebruik van graan door de Europese veevoedersector zou volgens Dance leiden tot hogere voedselprijzen. Vooral landen in de derde wereld zouden daar de gevolgen van ondervinden. Daarbij lijkt Dance tal van andere oorzaken voor de graanschaarste in bepaalde delen van de wereld volledig over het hoofd te zien. Droogte, inefficiënte landbouwtechnieken en speculatie op de voedselmarkten spelen een veel grotere rol.

Toch pleit Dance er voor dat vleesvee en melkvee van Europese boeren enkel wordt gevoerd met producten die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie zoals weidegras en gewasresten. Maar wil dat zeggen dat maïs straks ook niet meer mag worden gebruikt als veevoer? Maïs is immers ook geschikt voor menselijke consumptie.

In het duurzaamheidsrapport staat ook dat tegenover iedere 100 calorieën aan graan dat als diervoer wordt gebruikt, ongeveer 17 tot 30 calorieën staan die de menselijke voedselketen bereiken in de vorm van vlees en melk. Een opmerkelijk argument omdat het niet aan de Europese Unie is om een dieet of consumptiepatroon voor te schrijven aan de consument.

Ondanks de kritiek vanuit de Landbouwcommissie op het rapport van Dance, stemde een meerderheid van het Europees Parlement in met het eindrapport. Dat de wereldwijde voedselvoorziening in mindere mate wordt bedreigd dan wordt voorgespiegeld, lijkt nog onvoldoende tot het Parlement te zijn doorgedrongen. Ook zijn veel Europarlementariërs zich nog onvoldoende bewust van het grote belang van de optimale verwaarding van graanresten voor onze veehouders.

Gelukkig is het duurzaamheidsrapport een initiatiefrapport wat de Europese Commissie naast zich neer kan leggen. Dat wil niet zeggen dat er geen werk aan de winkel is. Ik zal er als lid van de Landbouwcommissie alles aan blijven doen om mijn collega´s het complete verhaal te vertellen.

Annie Schreijer-Pierik
Europarlementslid voor CDA

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer