Voederconversie+met+droogvoer+beter%3F
Achtergrond
©

Voederconversie met droogvoer beter?

Is de voederconversie beter als varkens voer en water gescheiden opnemen. Die vraag willen Toon en Erica Vos van de Langenberg graag beantwoord zien. Op dit moment zijn ze bezig met een onderzoek op het eigen bedrijf.

Ruim een jaar geleden hebben Toon en Erica de slachtresultaten van hun varkens eens naast elkaar gelegd. Dat was nodig omdat de uitbetaling tegen viel. Het bleek dat met name een te dikke speklaag hiervan de oorzaak was. Die te hoge spekdikte was echter niet bij alle varkens een probleem, maar wel in de stal waar de varkens vreten uit een klepelbak waar voer en water bij elkaar komen. In de stal waar de varkens voer en water gescheiden opnemen uit een Drowaco was de spekdikte niet te hoog. Het verschil in spekdikte was in de afgelopen periode van 10 weken maar liefst 1,7 millimeter, terwijl er nauwelijks verschil was in spierdikte.

Bij het verder terugkijken bleek dat het verschil in spekdikte tussen beide stallen niet eenmalig was. Dit bleek in alle periodes van het afgelopen jaar het geval, als waren de verschillen niet altijd zo duidelijk. Bij nog verder terugzoeken lag de spekdikte ook in het jaar daarvoor altijd hoger in de stal met de klepelbakken. Andere verschillen in technische resultaten en gezondheid werden niet gevonden.

Enige verklaring voor het verschil in spekdikte is volgens Toon en Erica het voersysteem. Sinds ze daarachter kwamen, liggen de varkens die het meeste risico lopen om te vervetten dan ook aan de Drowaco. Momenteel zijn dat de borgen.

Een dikkere speklaag zou ook moeten betekenen dat de voederconversie van de varkens verschilt en daarmee ook de voerkosten. Om dat boven tafel te krijgen loopt er nu een proef. Via het computergestuurde voersysteem houden Toon en Erica exact de hoeveelheden voer per hok bij. Samen met de slachtresultaten per hok kunnen ze dan straks de voederconversie berekenen. Mocht dat een duidelijk verschil opleveren, dan overwegen ze om de klepelbakken te vervangen door Drowaco’s. Indien de technische en economische resultaten verder gelijk blijven.

Uit het Demoproject van het Varkensloket in België blijkt dat er zeer waarschijnlijk een verschil zal zijn bij de resultaten van de varkens aan de verschillende voersystemen. Dit project heeft de resultaten van meerdere onderzoeken op een rij gezet. Hieruit blijkt dat biggen en vleesvarkens in hokken met brijbakken 4 tot 6 procent meer voer opnemen dan varkens aan droogvoerbakken. Daardoor groeien varkens op brijbakken gemiddeld 5 procent meer en is hun voerconversie ongeveer 0,05 hoger. Er is ook meer kans op vervetting van varkens aan de brijbak. Volgens onderzoekers kost dat circa 0,7 procent vlees en levert het een 11 procent dikkere laag spek op.

Bekijk hier de fotoreportage.

Lees meer over het demoproject.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer