Strak+werken+%C3%A9n+meer+rondes+draaien
Achtergrond
©

Strak werken én meer rondes draaien

Met een druk bestaan naast het houden van 3.200 vleesvarkens is het belangrijk om zaken strak te organiseren. Door te werken met duidelijke (jaar-)afspraken met zijn onder meer zijn handelaar, voerleverancier en mesthandelaar is Hans Gerrits uit Boven-Leeuwen in staat alles rond te zetten. “Daardoor heb je meer rust en beter grip op de euro’s. Door een team te vormen en goed te communiceren loopt het soepel en profiteer ik daar ook van bij het aanvragen van financiering.”

Produceren in een marktconcept is voor Gerrits al zeven jaar een feit: in 2010 startte hij al met het één Beter Leven-sterconcept Good Farming Star van Vion. “Je bent iets aparts. Het heeft, zeker in de beginperiode, gewerkt als een hefboom op het opbrengend vermogen van mijn vleesvarkens.”
Rust in zijn bedrijfsvoering heeft hij ook door te werken in vier productiegroepen. In een vracht worden 800 biggen – beren en gelten van één fokker - geleverd en gaat de deur van dat productieblok 3 maanden op slot. Daarnaast heeft hij de interne bedrijfshygiëne goed op orde. Per productiegroep verwisselt hij van kleding en schoeisel. Zichtbaar doordat hij met vier verschillende kleuren werkt.

Simpelheid kenmerkt Gerrits zijn werkwijze. Vloerverwarming met hand sturen en alleen benutten in de eerste twee weken na opleg. Een watermeter per afdeling en enkel eigen bronwater stroomt door de leidingen. Dosators om iets door het drinkwater te mengen heeft hij niet. “Toen in 1999 hier begon wist ik al wat voor ellende zich in leidingen ophoopte. Het drinkwater moet zo zuiver mogelijk blijven. Wel spoel ik na elke ronde de leidingen goed door.”

Met een CDI voert hij vijf verschillende voeders aan de Topigs 20xPiétrain-beren en -gelten. Tot en met 2016 lukte het Gerrits echter niet om zijn dieren meer dan gemiddeld 800 gram per dag te laten groeien. De bottleneck bleek de voeropname na het overschakelen op tussenvoer te zijn. Ondanks twee jaar puzzelen en diverse voeraanpassingen in goede samenwerking met zijn voormalige voervoorlichter bleef de opname beperkt tot gemiddeld 1,93 kilo per dier per dag. “Dan kun je met voeders met normale EW’s nooit 800 gram groei halen. Met name de beren waren bijterig: het leek of ze iets tekort kwamen.”

Sinds begin 2017 komen er Dynamovoeders van ABZ Diervoeding in de vijf silo’s. Verder is er niets veranderd. Het resultaat van de wisseling was al na een paar dagen zichtbaar in de stal. De varkens namen meer voer op, waren tevreden en lagen er rustig bij. “Echt ongelooflijk wat een verschil.” De varkens vreten nu gemiddeld een ons meer per dag (2,03 kilo) en de groei is ook gestegen. Eind 2016 zat die op 750 gram per dag en nu is dat 822 gram bij een iets gunstigere voederconversie. “Bijzonder want tussen de voerbonnen zag ik amper verschillen, maar het stalbeeld vertelt het werkelijke verhaal de voeders. Het draait nu soepel: meer groei, meer rondes én meer omzet.”

Bekijk ook de beeldreportage van Gerrits.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer