Aantal+pestuitbraken+in+Tsjechi%C3%AB+groeit
Nieuws
©

Aantal pestuitbraken in Tsjechië groeit

Met de ontdekking van het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP) in Tsjechië gaat het ineens hard met het aantal nieuwe uitbraken. Na de twee dood aangetroffen wilde zwijnen op 21 juni zijn er begin juli zeven nieuwe AVP-besmettingen bevestigd. Het betreft allemaal dood aangetroffen zwijnen in de regio Zlin.

Maar ook in Polen blijft de situatie onverminderd gespannen. Op 3 juli is bij een commercieel varkensbedrijf in het oosten van Polen AVP vastgesteld. In totaal zijn 1.066 dieren geruimd.

De NVV, POV en LTO Varkenshouderij dringen er bij varkenshouders op aan om de hygiëneregels strikt in acht te nemen op hun bedrijven. Ook dienen ze eventuele buitenlandse medewerkers te vragen geen eten mee terug te nemen als ze terugkomen uit hun thuisland. Daarnaast moeten ze extra toezien op goede reiniging en desinfectie van vrachtwagens.

AVP is zeer besmettelijk en er is geen vaccin tegen beschikbaar. De Nederlandse varkensketen dient in volle breedte te voorkomen dat AVP nog dichterbij komt. Daarom is ook overlegd met de handel- en transportsector om afspraken te maken over reiniging en desinfectie van materialen en transportmiddelen die terugkeren uit risicogebieden.

Lees ook dit bericht.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer