Heffing+diergezondheidsfonds+jaarlijks+wijzigen
Nieuws
©

Heffing diergezondheidsfonds jaarlijks wijzigen

De heffingen voor het Diergezondheidsfonds kunnen vanaf 2018 jaarlijks wijzigen, in plaats van driejaarlijks. De Tweede Kamer heeft op 20 juni ingestemd met het nieuwe stelsel van diergezondheidsheffingen. Dat was nodig omdat er na het opheffen van de Productschappen in 2015 een tijdelijke voorziening was getroffen.

De wijziging in de Gezondheids- en welzijnswet voor Dieren maakt het mogelijk om sneller in te spelen op veranderingen in de uitgaven voor de bestrijding van dierziekten. Jaarlijks kan de staatssecretaris nu de tarieven aanpassen. Dat kan dan voor het eerst per 1 januari, tot die tijd geldt het tarief dat al in 2015 is vastgesteld.

In de nieuwe wetgeving is daarbij vastgelegd dat de sector betrokken moet worden bij het vaststellen van de tarieven. Daartoe hadden Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) een amendement ingediend, dat door de Tweede Kamer is aagenomen.

De hoogte van de diergezondheidsheffing kan niet onbeperkt worden gewijzigd. De heffing heeft een plafond voor vijf jaren. Over de jaren 2015 tot en met 2019 kan de heffing voor varkens in totaal hooguit 53.447.000 euro bedragen. Daarvan kan hooguit 30 miljoen worden besteed ten behoeve van de bewaking en bestrijding van Afrikaanse varkenspest en Swine Vesicular Disease.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer