Schuttert+start+met+stalkeuring
Nieuws
©

Schuttert start met stalkeuring

Op zijn varkensbedrijf is varkenshouder en veehandelaar Jan Schuttert gestart met een proef met de stalkeuring. “Het is belangrijk dat we dit voor elkaar krijgen. Dat maakt export gemakkelijker en we kunnen hiermee voorop lopen.”

Tijdens de halfjaarbijeenkomst van de DCA over de biggen- en vleesvarkensnoteringen kwam ook de stalkeuring voor export naar voren. De NVWA liet onlangs weten dat dit weer een optie is. Volgens Henk Bleker, voorzitter van Vee en Logistiek Nederland wil de NVWA er ook echt in de praktijk mee aan de slag gaan. “Je moet de dieren dan met een elektronisch oormerk individueel herkenbaar maken. Je kunt zeggen dat doen we niet, maar het is beter om het uit te proberen.”

Schuttert is er enige tijd geleden al mee gestart om biggen van een elektronisch oormerk te voorzien. Voor de stalkeuring moeten de dieren dan in gescand worden en er moeten lijsten klaarliggen. Schuttert: “Dat is allemaal nog niet eenvoudig op dit moment. Voor de toekomst kan het echter zeker voordelen bieden. Niet alleen omdat je flexibeler bent bij de export. Belangrijker is dat het systeem niet fraudegevoelig is. We kunnen daarmee gezag uitstralen, ook buiten Europa. Je kunt veel garanties bieden met elektronische oormerken en dat kan er toe leiden dat je vlees beter en duurder kunt verkopen.”

Het kan op termijn ook de keuringskosten verlagen. Nu keurt een Nederlandse dierenarts de varkens en een Duitse dierenarts nog een keer. Volgens CDA-landbouwwoordvoerder Jaco Geurts kan die dubbele keuring gaan vervallen, als het systeem met elektronische oormerken goed functioneert. “Je krijgt dan een soort Schengen voor varkens.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer