Afrikaanse+varkenspest+zet+stap+westwaarts
Nieuws
©

Afrikaanse varkenspest zet stap westwaarts

Waarvoor varkenshouders in de EU vreesden, lijkt nu weer een flinke stap dichterbij te komen. In Tsjechië is het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP) bij twee wilde zwijnen aangetroffen. De besmette dieren zijn op 21 juni dood aangetroffen in regio Zlin. Dit bewijst dat het zeer besmettelijke AVP-virus in één keer een flinke stap westwaarts heeft gezet.

Het verspreidingsgebied van AVP aan de oostgrenzen van de EU is jarenlang redelijk stabiel gebleven. Daarom is de vindplaats van dode zwijnen in de Tsjechische regio nabij Slowakije en Oostenrijk opmerkelijk, gezien de grote afstand tot de besmettingshaarden in Oekraïne en Polen. Tsjechië grenst aan Slowakije, Oostenrijk, Duitsland, Polen en de Oekraïne waardoor het varkenspestvirus oprukt naar het hart van de EU. Als AVP terechtkomt in het op één na grootste varkensproductieland van de EU, Duitsland, dan zijn de gevolgen immens.

Het AVP-virus circuleert sinds begin 2014 in Wit-Rusland en de Baltische staten en sinds mei 2014 in Polen. Ook in de Oekraïne duiken regelmatig nieuwe gevallen van AVP op. In november 2016 zijn in dat land twee bedrijven met respectievelijk 6.300 en 737 varkens door AVP getroffen en geruimd.

Lees ook dit artikel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer