Half+uur+voerloos+aanjager+bijterij+bij+speenbiggen
Nieuws
©

Half uur voerloos aanjager bijterij bij speenbiggen

Het beperken van bijterij bij varkens begint steeds meer te leven in de sector. “Dat ongewenste gedrag is de belangrijkste factor voor het ontstaan van oornecrose en staartbeschadigingen. “Beschadigingen door bijtgedrag kunnen al  in de kraamstal ontstaan”, vertelde de onderzoeker van Wageningen Livestock Research Anita Hoofs tijdens de Boerenavond van De Oosthof Dierenartsen. Ruim 90 varkenshouders lieten zich op 22 juni in Markelo bijpraten over het gevoelige onderwerp. Ongeveer een derde van hen gaf aan last te hebben van oornecrose bij hun varkens.

Ongenoegen
Volgens Hoofs is het niet zo eenvoudig om de vinger op de juiste plek te leggen om de uiting van ongenoegen te voorkomen. “Bijterij is een multifactorieel probleem, maar door goed naar je dieren te kijken kun je al veel zaken oppikken. Als oren van pas gespeende biggen beschadigd zijn, dan kun je er vrij zeker van zijn dat er te weinig efficiënte vreetplaatsen zijn”, legt de onderzoeker uit. “Voer en water zijn primaire zaken die voor biggen op orde moeten zijn. Ze hebben een zeer beperkte vreet- en drinksnelheid. Staan bakken langer leeg dan een half uur, dan is dat een aanjager voor bijtgedrag. Ook voerbakken die te ver uit elkaar staan zijn geen efficiënte vreetplaatsen. Varkens willen bij elkaar eten. Een te lange storing van de voerinstallatie kan meteen een golf van bijtproblemen op een bedrijf veroorzaken.”

Nippelgift hoger
Volgens Hoofs verdient de  drinkwatervoorziening van gespeende biggen bij menig zeugenbedrijf extra aandacht. De nippelgift moet bij voorkeur 700 milliliter per minuut zijn, 500 milliliter is minimaal. “Toch zie ik dat er varkenshouders zijn die 300-400 milliliter per minuut aanhouden op advies van deskundigen. Dat is een extra stressfactor en kan een oorzaak zijn van bijtproblemen. Ook bij vleesvarkens moet de nippelgift omhoog: 1000 tot 1.500 milliliter per minuut. Wij knijpen veel te veel, ook bij het ventileren. Het is in onze stallen veelal te warm voor de varkens. Ook kan te weinig ventileren de relatieve luchtvochtigheid en de ammoniakconcentratie te hoog laten oplopen.

Praktijkvoorbeelden
Hokverrijkingsmaterialen in de kraamstallen en biggenopfok dragen ook bij aan het beperken van bijterij. Arjan Schuttert van De Oosthof presenteerde de ingezonden stalbeelden van klanten. Zij gebruiken een keur aan afleidingsmaterialen in hun stallen. Strokokers, juten doeken en zakken, ballen, kettingen, houten balken, stro, luzerne, polyester zeugenbanden, blank touw en opvallend was het gebruik van kalk op de dichte vloer. Dit zou volgens Schuttert wroetgedrag van biggen stimuleren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer