Hellup%2C+waar+zijn+we+aan+begonnen%3F
Blog
©

Hellup, waar zijn we aan begonnen?

Sinds ruim een jaar stroomt Noors bloed (TN50) door onze zeugenstapel. Deze zeugen zijn magerder en moeten anders gevoerd worden dan de Topigs 50. Een aantal adviseurs roepen al dat de spekdiktemeter de kast in kan en de weegschaal eruit moet komen. En dan begint het pas: welke weegschaal? Gelukkig hadden ze bij De Heus wel een weegschaal. Eh.. ja. Die bleek alleen geschikt voor ongedekte gelten en 1e worps net uit het kraamhok. Dat betekent concreet dat je je dieren nog niet volgen kan. Topigs heeft een mooi schema wat dieren voor het werpen en na het spenen moeten wegen, maar dan moet je ze wél kunnen wegen.

Op zoek naar een andere weegschaal dus. Maar dan is er nog een dingetje. Je denkt toch niet dat ik nog met een pen en papier de schuur in ga: eerst het zeugnummer opschrijven, daarna het gewicht en vervolgens dit lijstje in huis in een excel-programma verwerken. Dat laatste deed gelukkig de voeradviseur, maar je merkt gewoon dat er geen systeem in zit. Er is geen programma dat alles netjes verwerkt zodat de gegevens ook informatie worden en je de juiste beslissingen kunt nemen.

Je moet zelf veel uitzoeken en ik snap wel dat menig adviseur nu roept dat we zeugen moeten gaan wegen, maar zolang die zelf niet goed kan vertellen hoe én wat we met de uitkomsten kunnen, kan hij beter in de woestijn gaan roepen.

Wij zijn de uitdaging aangegaan. Een weegschaal met bluetooth en via een App op de smartphone. En dan starten met een vleesweegschaal. Zucht. U leest het goed: het bleek dat de weegschaal zo strak afgesteld stond, dat een dier stokstijf stil moet blijven staan. Hier zie je dat als men verstand van techniek heeft, de praktische uitvoering ontbreekt. Gelukkig kon dit aangepast worden en is de vleesweegschaal veranderd in een zeugenweegschaal. Wow.

De volgende uitdaging is op zoek naar de oudste zeugen en hun nummers vervangen voor een chipnummer. De reader bij de weegschaal legt in no-time zeugengewichten vast en tijdens de koffie kunnen we de resultaten al bekijken. Wat we daarmee moeten? Hellup, ik denk dat we voorlopig data moeten verzamelen voordat je een goede uitspraak daarover kan doen. Er is toch ook geen kind dat netjes volgens het lijntje groeit, dus een zeug volgens mij ook niet.

Toch ben ik ervan overtuigd dat als je de ontwikkeling van elke zeug weet en op gaat sturen, het rendement gaat opleveren: produceren van robuuste kwaliteitsbiggen die snel groeien in de vleesvarkensstal en waarvoor we een dikke kwaliteitstoeslag beuren.

Ruth van der Haar
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer