Meer+zicht+krijgen+op+toekomstig+aanbod
Nieuws
©

Meer zicht krijgen op toekomstig aanbod

Slachterijen, veevoerbedrijven maar ook andere bedrijven en organisaties hebben behoefte aan goede voorspellingen van het aanbod van biggen en slachtvarkens. Dit in verband met het onder meer efficiënter plannen van de aanvoer, inkoop of verkoop van grondstoffen, dieren of eindproducten. Voor een aanbodprognose heeft Wageningen Economic Research (WER, het voormalige LEI) de Inseminatiemonitor ontwikkeld. Deze monitor is onlangs voor de eerste keer gepubliceerd.

De Inseminatiemonitor houdt het verloop bij van het aantal inseminaties bij varkens. Het aantal afgezette porties eindberensperma van de vijf Nederlandse K.I.-bedrijven geven een prognose van het aanbod van biggen over circa zes maanden en van slachtvarkens over zo’n tien maanden. Per vier weken vraagt WER dat aantal verkochte porties sperma op en vertaalt die cijfers naar een aanbodtrend van biggen en vleesvarkens ten opzichte van 2014.

De eerste monitor over het aanbod van biggen en slachtvarkens sinds begin 2016 laat een stijgende lijn zien. Het geprognotiseerde aanbod van slachtvarkens zal tot oktober van dit jaar nog stijgen met 2% ten opzichte van het aanbod in juni (op basis van het aantal verrichte inseminaties).

Robert Hoste, econoom Varkensproductie bij Wageningen Economic Research geeft aan dat de Inseminatiemonitor een goede indruk van het varkensaanbod geeft, maar zeker nog niet optimaal is. “Het patroon van seizoenen is duidelijk zichtbaar, maar correcties voor bijvoorbeeld een sterkere of juist minder sterke najaarsdip of zomerinvloeden zitten er nog niet in. Dit geldt ook voor de autonome groei in zeugproductiviteit.” Ook andere invloedsfactoren zoals de verwachte aflevergewichten, groei van varkens en marktprijzen zijn van invloed op het toekomstige aanbod van biggen en vleesvarkens. Hoste: “Om de bruikbaarheid van de Inseminatiemonitor te optimaliseren zou ik graag verschillende zaken uit laten vogelen door een student.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer