Tonnies+past+uitbetaling+beren+aan
Nieuws
©

Tonnies past uitbetaling beren aan

Per 10 juli past Tönnies het puntensysteem, de ‘Ebermaske’, aan. Het systeem wordt ongunstiger voor de beren. Het aanbod van beren steeg de afgelopen maanden volgens de slachterij te snel, meldt het bericht op de website van ISN, de Duitse vereniging van varkenshouders.

In het nieuwe puntensysteem wijzigen een aantal zaken tegelijkertijd. Een karbonadestreng van meer dan zes kilo krijgt nu bijvoorbeeld nog 3,4 punten in plaats van 3,5 punten. Een ham in het optimale gewichtstraject van 16,5 tot 20 kilo krijgt nu 2,6 punten in plaats van 2,7 punten.

De gewichtsgrens gaat omlaag naar 103 kilo. Daarboven gaat er 1 indexpunt per kilo vanaf. Daarnaast wijzigt Tönnies de bovengrens van het aantal indexpunten. Dat was voorheen 1,05 en dat daalt nu naar 1,03 punten. Dat pakt voor varkens met een hoog vleespercentage slecht uit.

De uitbetaling voor beren kan door het nieuwe puntensysteem volgens berekeningen van de ISN met 4 tot 6 cent per kilo slachtgewicht dalen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer