Warme+maand+stopt+PED+niet
Nieuws
©

Warme maand stopt PED niet

Ondanks de oplopende temperaturen van de afgelopen maand is de verspreiding van het PED-virus in Nederland niet gestopt. In maart heeft GD nog negen bedrijven positief getest op PED. Op die bedrijven was er diarree bij zeugen, biggen of vleesvarkens. De teller staat dit jaar op 29 nieuwe gevallen van met PED-besmette varkensbedrijven.

Het feit dat er ook bij oplopende temperatuur nog uitbraken optreden, wijst op lekken in de hygiëne van varkensbedrijven.  Niet alleen varkenstransport, maar ook de directe contacten tussen bedrijven via personen of ongedierte kunnen een rol spelen.  Omdat het virus pas bij hoge temperatuur of sterk zonlicht wordt afgedood, is dus nog steeds oppassen geblazen. Achterover leunen kan in feite nu niet meer, het virus is daarvoor inmiddels te wijd verspreid.

Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zijn er nu twee keer zoveel PED-gevallen bevestigd. Het kan zijn dat er meer besmettingen zijn, omdat PED geen aangifteplichtige ziekte is. De meeste bedrijven met een PED-besmetting liggen in het varkensdichte gebied in Noord-Brabant en Limburg, vorig jaar lagen de meeste besmette bedrijven in het oosten van Nederland. Dit jaar zijn er 5 zeugenbedrijven, 7 gesloten bedrijven en 17 vleesvarkensbedrijven waarbij GD een PED-besmetting heeft aangetoond.

Om het risico op verdere verspreiding te voorkomen blijft het volgens GD erg belangrijk om strikte hygiënemaatregelen te nemen. Transport is en blijft een zwakke schakel. Ook erfbetreders vormen een risicofactor.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer