Voorjaar+in+mijn+hoofd
Blog
©

Voorjaar in mijn hoofd

Wat een fantastisch weer afgelopen week. Ik voel het niet alleen in mijn hoofd maar in mijn hele lijf. Het lijkt wel een beetje op verliefdheid: de vogels fluiten en de blaadjes ploppen uit de bomen.

Op de varkensmarkt lijkt het ook wel lente. De prijzen stijgen lekker en er is meer vraag dan aanbod. Hoe leuk is het om een product te maken waar een tekort aan is. Wie had verwacht dat na het sluiten van de Russische grens de hulp uit China zou komen. Xi Jiping lijkt ons beter te bevallen dan Vladimir Poetin. We weten niet veel van de Chinese President, maar hij zal wel OK zijn toch, hoewel de heer Tönnies daar mogelijk anders over denkt.

Allemaal politiek, maar niet geheel onbelangrijke... Onze eigen politiek lijkt met voorjaarsvakantie. Gek eigenlijk dat na de verkiezingen geen belangrijke politieke beslissingen worden genomen totdat een nieuw kabinet er is. Het lijkt een beetje op oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt. Gelukkig voor de landbouw zijn de verkiezingen niet zo slecht afgelopen als de peilingen deden vermoeden. Nu de plannen voor de nieuwe regeerperiode gesmeed worden is het dé periode voor onze belangenbehartiging in Den Haag. Als we kritisch naar onszelf kijken, doen we daar dan genoeg aan? China is misschien wel wat ver weg, maar dichtbij zouden we het toch super goed geregeld moeten hebben! De boer aan het roer heb ik ergens gehoord.

Het voorjaar is een nieuw begin. Staan we met de varkenssector ook aan een nieuw begin? Ik denk het wel. De komende tijd verwacht ik veel veranderingen in de organisatie van de markt, daar zullen de varkensbedrijven zich bij aansluiten. Nieuwe integraties en samenwerkingsverbanden ontstaan. Anderen nemen elkaar over. In de fokkerij staat ook van alles te gebeuren: nieuwe technieken als gene editing en klonen dienen zich aan. Of gaat een innovatie zorgen dat sperma sexen breed toepasbaar wordt?

Het gonst in de varkenswereld. De spanning is voelbaar, welke knop barst het eerst open? Je kunt natuurlijk gokken op één knop die als eerste open gaat. Ik zou het niet doen. Zorg dat je zo flexibel bent dat je op elke openspringende knop kunt reageren. Als we met elkaar flexibel genoeg zijn en goed samenwerken is er een mooie toekomst voor een vorm van varkenshouderij weggelegd. Ik ben nieuwsgierig welke.

Voorjaar, varkens en veranderingen ik hou ervan!Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer