Concept+met+drieledig+voordeel
Blog
©

Concept met drieledig voordeel

Onlangs zijn we gaan produceren voor het Beter Leven-concept. Je kunt er op een negatieve manier tegenaan kijken, al die extra regels en een hoop rompslomp. Meer licht in de stal geeft meer onrust en jute zakken in kraamhokken zijn een bron van besmetting. En om de pessimistische sentimenten nog meer voeden: extra ruimte voor de varkens betekent meer beweging wat resulteert in een slechtere voerconversie!

Maar je kunt een beter varkensleven ook van de positieve kant bekijken. Meer licht in de stal is voor het varken én jezelf plezieriger. Als je ziet wat een jute zak in de praktijk doet, dan is het in mijn ogen inderdaad een geschikt middel om in de nesteldrang van de zeug te voorzien. De eerste dagen nadat ze in de kraamstal is geplaatst, doet ze er niet veel mee. Maar als de dag van de geboorte zich aandient, is de zeug de hele dag met die zak bezig. Ze geeft een natuurlijk signaal af.

Wat de extra ruimte betreft: deze hebben we verkregen door plateaus te maken in de vleesvarkenshokken. De meningen in praktijk hierover lopen uiteen. Je ervaart de plussen en minnen pas, als je ze zelf hebt. Inderdaad, het schoonspuiten van de afdeling vergt meer tijd. En ja, je hebt ooit een varken dat via de trap op het plateau komt en er niet meer vanaf durft te lopen. Maar aan de andere kant gaat de groei omhoog van varkens die een vierkante meter leefoppervlakte ter beschikking hebben. Ook hebben de beren een veel scherpere voerconversie dan de borgen. Omdat hokken met plateaus meer hoeken hebben biedt het vleesvarkens meer rustplaatsen. Dit aspect pakt dus ook beter uit voor de dieren.

Als je alle positieve punten afweegt tegen de negatieve, dan blijft voor mij een positief saldo over. Voordeel voor zowel onszelf als voor de dieren én de consument. Deze drieledige plus is waar het écht om gaat.

Frank van den Berg
Varkenshouder in Neerloon

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer