Plussenbeleid+Gelderland+enorme+kans
Nieuws
©

Plussenbeleid Gelderland enorme kans

Provinciale Staten van Gelderland hebben op 1 maart de nieuwe Omgevingsvisie goedgekeurd. Onderdeel daarvan is het Plussenbeleid voor de veehouderij. "Dat biedt de varkenssector een enorme kans voor positieve aandacht", vindt Dirk Dekker, varkenshouder en vicevoorzitter LTO regio Oost. "In het nieuwe beleid laat de provincie de maximale grootte van bouwblokken van 1 of 1,5 hectare vervallen. Daartegenover krijgt de veehouder dan wel te maken met het Plussenbeleid. Hij moet daadwerkelijk acht procent van van het bedrag waarop bouwleges worden geheven extra investeren in dierenwelzijn, milieu, aankleding ven het bedrijf en landschappelijke inpassing."

De regionale pers meldt dat dit nieuwe beleid de weg opent naar megastallen. Volgens Dekker is dat niet terecht. “We kunnen heus niet ongelimiteerd ontwikkelen. We moeten een plan maken en de buurt erbij betrekken. Om iets te kunnen realiseren is een constructief overleg nodig. Bovendien wil je als varkenshouder toch ook graag in een leuke buurt wonen."
Het Plussenbeleid biedt volgens hem juist de kans om niet meer negatief in de krant te komen en niet bij iedere vergunningaanvraag te moeten eindigen bij de Raad van State.

Het gaat overigens altijd om uitbreidingen op bestaande locaties. De weg naar nieuw vestiging van bedrijven is uitgesloten, de LOG-gebieden zijn door de Provincie geschrapt.

Dat de varkenshouder extra moet investeren in dierenwelzijn, milieu en omgeving ziet Dekker als een voordeel. “Je wilt zo weinig mogelijk overlast voor je buren, dus een luchtwasser of andere maatregelen om de uitstoot te verlagen horen er gewoon bij. Investeren in extra dierenwelzijn door te voldoen aan de eisen van bijvoorbeeld het Beter Leven-keurmerk is ook nodig. En als uit de onderhandelingen met de buren blijkt dat er ergens een lelijk oud schuurtje gesloopt moet worden, hoort dat er ook bij.”

Het Plussenbeleid biedt de varkenssector daarom vooral veel kansen om positief in het nieuws te komen. Dekker: “Daarom hebben we ook flink onderhandeld over dit nieuwe beleid. En het is  de reden waarom we als sector al hard werken aan een beter dierwelzijn en bijvoorbeeld aan het verlagen van het antibioticagebruik.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer