Pleidooi+voor+flexibel+fosfaatplafond
Nieuws
©

Pleidooi voor flexibel fosfaatplafond

Het maatschappelijk draagvlak voor nog meer landbouwhuisdieren in Nederland is tanende. Als het fosfaatprobleem is opgelost doordat mestverwerking een succes is geworden, is het aan de vrije markt overlaten van de ontwikkeling in dieraantallen geen goede optie, vindt Rabobank-bestuurder Rien Nagel. “Als bank hebben wij er begrip voor dat dat er een grens zit aan dieraantallen. Het gaat niet om de aantallen, maar om als Nederland niches in te vullen. We moeten de lat hoog leggen om Nederlandse producten overal ter wereld in de schappen te krijgen.”

Het streven naar hogere marges in de dierlijke sectoren, betekent voor Rabobank dat er ook getornd mag worden aan de sectorplafonds voor de fosfaatproductie. “De varkenshouderij is niet krachtig genoeg omdat het aan voldoende marge ontbreekt. Het sectorplan van Rosenthal moet echt een boost krijgen. De sector moet wakker worden, werken aan meer marge en bewegen naar een vitale varkenshouderij”, stelt Nagel. “Uitruil van fosfaat tussen sectoren is als theoretische optie goed om die beweging extra te stimuleren. Als de melkveesector wél goede marges behaalt en meer fosfaat wil, dan zou dat ten koste mogen gaan van de fosfaatproductieruimte in een andere dierlijke sector.”

Directeur Food & Agri bij Rabobank, Ruud Huirne, ziet daarom wel wat in een flexibel fosfaatproductieplafond per sector. “Het gaat niet om de omvang van een sector. Als je met minder dieren meer kunt verdienen, zal geen boer daar tegen zijn.”

Een ander punt dat Huirne aanroert tijdens de bijeenkomst met landbouwjournalisten op 31 maart in Utrecht is het terugdringen van fraude in de primaire sector. Bij de evaluatie van het mestbeleid is bijvoorbeeld fraude als belangrijke oorzaak opgevoerd van het niet halen van de waterkwaliteitsdoelstellingen. “Frauderen bedreigt de continuïteit. Wij kunnen na het monitoren van een verbeterplan als uiterste middel de financiering op kunnen zeggen. Maar de krachtigste manier om een cultuurverandering te krijgen is als ondernemers elkaar aanspreken.”

Lees ook het artikel over ketenregie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer