BZV+8%2C5+lijkt+onmogelijke+opgave
Nieuws
©

BZV 8,5 lijkt onmogelijke opgave

Varkenshouders kunnen hun bedrijf volgens de voorstellen voor de Verordening ruimte van de provincie Brabant verder ontwikkelen. “Het is echter zeer de vraag of varkensbedrijven de benodigde BZV-score van 8,5 kunnen halen”, zegt Chris van der Heijden van Van Dun Advies.

In de voorstellen van de provincie mogen varkensbedrijven die een BZV van 8,5 halen hun bouwblok uitbreiden naar 2 hectare. Daarnaast geldt in veel gebieden dan de stalderingsregeling. Per m2 stal die er bij komt moet 1,1 m2 stal worden gesloopt.

Varkensbedrijven moeten hun BZV-punten vooral halen op de onderdelen ammoniakuitstoot, geur en bijvoorbeeld fijn stof. Daar scoren ze hoog op, maar het maximaal aantal punten haal je pas als de emissie en de belasting nul is en die systemen bestaan niet. Dat is dan ook lang niet genoeg om aan de 8,5 te komen. Andere zaken als certificering voor een MDV-stal, Beter Leven, gezondheidscertificaten en vrij van zoönosen zijn ook nodig om extra punten te scoren, maar dan komt een varkensbedrijf er nog niet.

Momenteel zitten de varkensbedrijven met een BZV-score ergens tussen de 7 en 7,2 met een enkele uitschieter omhoog tot een BZV van 7,5. “Een BZV van 8,5 zal een forse opgave worden voor varkensbedrijven”, zegt Van der Heijden. “We zijn momenteel aan het rekenen of het mogelijk is. Op basis daarvan zullen we onze zienswijze ook bij de provincie neerleggen.”

Het behalen van een hoge BZV-score is niet gemakkelijk omdat het puntensysteem niet altijd logisch is. Van der Heijden: “Zo krijgt een varkensbedrijf bijvoorbeeld punten als er een quarantainestal is voor aanvoer van gelten. Maar als een bedrijf zelf aanfokt krijgt hij geen punten.”

Een ander lastig punt waarop varkenshouders niet of nauwelijks punten kunnen behalen is de mestplaatsingsruimte. “Daarmee kun je alleen scoren als je veel mest op je eigen bedrijf of bij de buurman kwijt kan.”

Naast de hoge BZV-score zal er dan ook nog stalruimte gesloopt moeten gaan worden. Onduidelijk is hoe dat moet gaan lopen. Waarschijnlijk zal de varkenshouder zelf op zoek moeten gaan naar stallen die gesloopt moeten worden. Dat moeten dan stallen zijn die de afgelopen drie jaar wel in gebruik zijn geweest. De provincie zegt dat ze hierbij gaat helpen, maar hoe dat is momenteel niet duidelijk.

Tenslotte staat in de verordening nog dat het mogelijk is om een bestaand bouwblok geheel te saneren en dat toe te voegen tot het eigen bouwblok. Dan kan het naar 2,5 hectare. Van der Heijden: “Die regeling bestond al, maar daar is is bij mijn weten vrijwel geen gebruik van gemaakt. Dat zal hooguit voor een enkel uitzonderingsgeval een oplossing kunnen zijn.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer