Verantwoorde+groei+biologisch
Nieuws
©

Verantwoorde groei biologisch

De biologische varkenssector is het afgelopen jaar gegroeid met zo’n 10 bedrijven. “Die groei gaat niet zomaar, zegt Jeroen Neimeijer, voorzitter van de Vereniging Biologische Varkenshouders. “Dat kan alleen als er afzet is voor de vleesvarkens.”

Momenteel is er in de biologische varkenshouderij ruimte voor groei. Dat betekent dat in principe eerst de bestaande biologische bedrijven aan bod komen om te groeien, als ze dat willen en kunnen. Daarnaast was er in 2016 ruimte voor tien bedrijven om, om te schakelen. Voor 2017 verwacht Neimeijer dat er ook ruimte is voor uitbreiding. Daarna zal de groei wat afvlakken.

Volgens de cijfers van het CBS groeit het aantal biologische varkens langzaam maar gestaag. Volgens de raming komt het aantal biologische varkens in 2016 in totaal op 73.280 dieren uit. Dat zijn er zo’n 4.000 meer dan in 2015. In 2015 was de groei zeer beperkt, de jaren daarvoor was er wel sprake van een groei met zo’n 3.000 varkens.

Bij het omschakelen gaat het vooral om gesloten bedrijven. Neimeijer: “Dat past beter bij een biologisch bedrijf. Dan voorkom je onnodig transport met de biggen. En als er wel een vermeerderaar is die wil omschakelen, dan kan dat niet zomaar. Dan moet hij al afspraken hebben over de afzet van zijn biggen met een biologisch vleesvarkensbedrijf.”

Omschakelen naar de biologische varkenshouderij moet je volgens Neimeijer dan ook niet alleen vanuit economische overweging doen. “Het is ook belangrijk om achter de intenties van  de biologische landbouw te staan.” Open staan voor het publiek  en een transparant en eerlijk verhaal vertellen over je bedrijf kunnen vertellen horen er wat hem betreft ook bij.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer