Vleesvarkens+worden+vaker+te+zwaar
Blog
©

Vleesvarkens worden vaker te zwaar

De laatste weken ben ik op veel bedrijven geweest waar de geslachte gewichten van de vleesvarkens behoorlijk toegenomen zijn. Op zich zijn daar wel verklaringen voor te vinden:


 • Allereerst is de groei op veel bedrijven fors toegenomen. Dat is gezien het seizoen waar we in zitten normaal. Echter deze winter lijkt de groeistijging hoger dan andere jaren.

 • De biggen zijn voor de vleesvarkenshouder relatief duur. Daarom probeert de ondernemer de bigkosten over zoveel mogelijk geslachte kilo’s uit te smeren en op deze manier een kostenverdunning te realiseren.

 • Er is een schaarste op de biggenmarkt. De meeste vleesvarkenshouders laten de varkens liever wat zwaarder worden dan dat ze met een leeg staande afdeling een week moeten wachten op nieuwe biggen.


Toch is het oppassen geblazen en is een kleine waarschuwing op zijn plaats. Alle goede bedoelingen en onderbouwingen van deze handelswijze ten spijt, zie ik dat op veel bedrijven deze extra kilo’s aan een vleesvarken in een negatieve bijdrage resulteren aan het rendement!

Voor elke extra kilo geslacht gewicht moet het varken 1,2 kilo aan levend gewicht toenemen. In het eindtraject is de voerconversie ongeveer 3,3 zodat er bijna 4 kilo voer nodig is om er 1 kilo geslacht gewicht aan te voeren. Bovendien is in deze fase de mestproductie van het varken hoog en de fosfaatefficiëntie juist laag. In deze fase zijn de mestkosten per kilo extra gewicht ongeveer 150% van het bedrijfsgemiddelde.

Kijkend naar de extra te maken kosten naast huisvesting en arbeid, kom je al gauw ergens uit tussen 0,80 en 1,00 euro per kilo geslacht gewicht. Dat moeten de varkens dus ook minimaal extra opbrengen. Helaas is dat meestal niet het geval. De groep varkens boven 105 kilo brengt behoudens prijsspeculaties meestal juist enkele euro’s minder op dan de varkens tussen 95 en 100 kilo. Zo kun je al snel uitrekenen dat elk varken boven 105 kilo een euro of 15 minder rendement heeft.

Mijn advies is dan ook om goed te blijven kijken naar de uitbetalingscondities van de zware varkens. Blijf rekenen aan het rendement. Bepaal het aantal te leveren varkens met behulp van een weegschaal. Soms is de keuze voor een korte leegstand in de stal beter dan het alternatief: kans op leegstand in de knip.

Kasper Bekker
Accountmanager vleesvarkenshouderij bij Forfarmers

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer