Van+Dam+stelt+geen+productiegrens
Nieuws
©

Van Dam stelt geen productiegrens

Eenzijdig fokken op productieverhoging bij landbouwhuisdieren zonder aandacht voor ‘bijwerkingen’ vindt EZ-staatssecretaris Martijn van Dam ongewenst. Maar grenzen aan de productie stellen, waarop Wakker Dier aandringt, doet Van Dam niet. Hij verwacht van betrokken ketenpartijen concrete stappen om het dierenwelzijn te verbeteren. Die partijen zijn volgens de EZ-staatssecretaris primair verantwoordelijk om de door de actiegroep gesignaleerde problemen, te voorkomen.

Ook de varkenshouderij ontkomt in het Wakker Dier-rapport ‘Grenzeloos gesleutel aan dieren’ niet aan kritiek. Welzijnsproblemen bij varkens worden veroorzaakt door het extreme doorfokken op groei en mager vlees en meer biggen per moedervarken. Van Dam pareert die kritiek door te refereren naar het door de stuurgroep bigvitaliteit, die onder voorzitterschap van de POV opereert, aangeboden plan van aanpak bigvitaliteit. Daarin staan afspraken met de sector om gestructureerd te werken aan verbeteringen. Mochten de inspanningen onvoldoende resultaat opleveren of nieuwe ongewenste ontwikkelingen optreden, dan is het volgens Van Dam logisch dat overheid wel in gaat grijpen.

Dat meldt hij in deze antwoordbrief aan de Tweede Kamer.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer