Hoge+R%26D%2Dkosten+reden+voor+krachtenbundeling
Nieuws
©

Hoge R&D-kosten reden voor krachtenbundeling

Varkensfokbedrijven Hermitage en PIC gaan samenwerken. “Een logische ontwikkeling zegt Paul van der Meijden, directeur van PIC-Nederland. “Dat is vooral nodig vanwege de kosten van onderzoek en ontwikkeling (R&D).”

Varkensfokbedrijven Hermitage en PIC gaan samenwerken. “Een logische ontwikkeling zegt Paul van der Meijden, directeur van PIC-Nederland. “Dat is vooral nodig vanwege de kosten van onderzoek en ontwikkeling.”

Het Ierse Hermitage is een van de oudste varkensfokbedrijven in Europa. Naast Ierland en Engeland heeft het bedrijf klanten in bijvoorbeeld Italië en Oost-Europa. PIC is de wereldwijd opererende varkensfoktak van fokkerij-organisatie Genus.

Voor Nederland zal de samenwerking van PIC en Hermitage nauwelijks directe gevolgen hebben. Het aandeel op de markt voor eindberen van zo’n 35 procent en 7 tot 8 procent bij de zeugen, zal er niet direct door veranderen. Van der Meijden: “Belangrijkste voordeel van de samenwerking is dat de kosten van R&D zijn te verdelen over een groter aantal dieren. Resultaat is dat je kosten kunt reduceren en/of sneller vooruit kunt. Het is nog te vroeg om aan te geven of we binnen de genenpool van Hermitage nog bijzondere eigenschappen vinden die wat extra kunnen opleveren.”

Volgens Hans Olijslagers, technisch directeur van Topigs Norsvin past de samenwerking tussen PIC en Hermitage precies in zijn voorspelling. “Om de ontwikkelingen in de varkensfokkerij bij te houden, moet je wel moderne technieken als genomics gebruiken. De kosten hiervan kun je alleen opbrengen als de organisatie groot genoeg is.”

De kleinere fokkerij-organisaties zoeken dan ook naar aansluiting bij de grotere organisaties. De samenwerking van Hermitage en PIC is daarvan een voorbeeld. Net als de samenwerking van JSR met Topgis Norsvin in 2015. Dat er nu twee grotere concurrenten zijn, is volgens Olijslagers alleen maar goed. “Concurrentie houd je scherp. Deze ontwikkelingen laten ook zien dat de genetica van het varken een grote waarde heeft. Het doet er echt toe qua kostprijs en resultaten.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer