Over stemmen

Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht staan de kranten bol van de campagnetaal, zetten politici hun statements op scherp en wordt er over en weer met modder gegooid. De ene splinterpartij na de andere ziet het daglicht, pluchebeluste BN’ers zien hun kans schoon. Je kunt je afvragen wat het nut is en wat het gevolg, maar ik vind het wel mooi. Er gebéurt tenminste iets. Na een winterslaap van 3 jaar moet ook de gevestigde orde zich weer even afstoffen. Wat ze bar slecht lukt, als je het mij vraagt.

Vers bloed veroorzaakt reuring. Ik vind het mooi om te zien dat we daar in onze sector ook heel aardig mee bezig zijn. En daar hebben we niet eens ‘verkiezingen’ voor nodig. Kijk eens terug op wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Eén Varkensgeluid is in gang gezet, de POV heeft een positie ingenomen en VIC Sterksel krabbelt op nadat het er bar slecht voorstond met het praktijkonderzoek.

‘Vrouwen in de frontlinie’ zegt Theo Duteweerd. En dat klinkt mij natuurlijk als muziek in de oren. Drie vrouwen de baan op voor VIC, een vrouw aan het roer van de POV, ‘onze’ Els Bruns als boegbeeld voor opleiding en training in het Noorden van Nederland en natuurlijk als klap op de vuurpijl Caroline van der Plas en Suzanne Ruesink als debaters bij Het Lagerhuis. Als we het dan toch over stemmen hebben, dan mogen die van onze powervrouwen absoluut gehoord worden.

We doen het in dat opzicht beter dan de ‘one issue’-partijen op weg naar de verkiezingen. We laten onze stem niet horen omdat we daar nú een plekje op het pluche mee kunnen bemachtigen, maar omdat we oprecht en vanuit intrinsieke drive geloven in onze eigen kracht.

De kunst is nu om elkaar niet te ‘overstemmen’ en te doen wat we zeggen. Dat heeft de landelijke politiek ons óók geleerd de afgelopen tijd. Wij vrouwen laten ons graag horen en zijn niet te bang om naar buiten te treden. Maar het is zaak dat wát we roepen, ook een solide basis heeft in wat er in onze sector gebeurt. En daar komen ‘onze’ mannen in beeld. Die meestal al dat ‘windowdressing’ maar overdreven vinden.

De komende tijd gaan we met onze TOP-sessies inzoomen op strategisch ondernemerschap. En ik wil zéker alle mannen oproepen hieraan mee te doen. Een goed verhaal vraagt om topmanagement in uitvoering. Heren, daar hebben wij jullie heel hard bij nodig. Wij de stem, jullie de strategie. Dát is keuzes maken. En daar hebben wij echt geen stembriefje voor nodig.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer