Brij+uit+twee+troggen
Achtergrond
©

Brij uit twee troggen

Al sinds jaar en dag voeren Hendrik en Peter Relou brijvoer aan hun varkens. Bij de verplaatsing kwam er dan ook weer een brijvoerinstallatie op het nieuwe vleesvarkensbedrijf. Bijzonder is dat er in ieder hok twee troggen zijn, zodat de varkens altijd met gemak een vreetplek kunnen vinden.

Het vleesvarkensbedrijf van Hendrik en Peter Relou krijgen de varkens het brijvoer uit twee troggen per hok. Daardoor kunnen de varkens altijd met gemak een vreetplek vinden. Sinds kort zijn ze overgeschakeld naar de TN70 x Tempo, die opvallend goed vreten.

De ervaring met de twee troggen per hok is positief. Hendrik: “Per hok zijn er vier uiteinden aan de trog. Daardoor is er meer ruimte voor de varkens. En als er geen plek is aan de ene trog, kunnen ze gewoon even oversteken naar de andere kant. Daar is altijd wel ruimte. Dat geeft meer rust bij het vreten dan bij één lange trog per hok.”

Het brijvoerrantsoen voor de varkens bestaat uit BasiQ (Bondamix), kaaswei, stoomschillen, Bivamix, Protiwanze, biergist. “En daarnaast uit  tarwe, gerst en soja die we zelf malen”, zegt Peter. “We kopen de grondstoffen alleen in bij leveranciers met een goede reputatie.” Agrifirm levert de aanvullende start en afmestvoeders, waarmee we dan drie rantsoenen maken: start, tussenvoer en afmestvoer.”

De biggen komen van een bedrijf waar ze droogvoer krijgen. “Het is echter geen probleem om ze over te schakelen”, vindt Peter. “Wel geven we de eerste dagen even wat droogvoer in de trog, hetzelfde voer dat ze al kennen. We starten vervolgens de eerste dag op min 50 procent en in drie dagen tijd zitten ze op de curve.”

De TN70 x Tempo vreet daarbij een stuk beter dan de vorige kruising. “We hebben tot nu toe de curve alleen maar hoeven te plussen”, zegt Hendrik. “De vreetcapaciteit is groter; ze vreten duidelijk sneller. We zien ze dan ook hard groeien. Het varken ziet er ook anders uit. Het is langer en zit vaster in het vel.”

Dat de TN70 x Tempo hard groeit, blijkt wel uit de tussentijdse wegingen. Gelten halen in 50 groeidagen gemiddeld 946 gram per dag. De oudste beren halen in 78 groeidagen een gemiddelde van 1.020 gram per dag.

Bekijk ook de beeldreportage.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer