Vezelrijker+voer+neemt+bijterij+niet+weg
Nieuws
©

Vezelrijker voer neemt bijterij niet weg

Het verstrekken van extra vezels in het voer vermindert staartschade bij vleesvarkens waarvan hun staarten niet gecoupeerd zijn, blijkt uit voedingsonderzoek van Wageningen Livestock Research bij VIC Sterksel. Het aandeel onaangetaste staarten was bij de vezelrijk gevoerde dieren 82 procent bij afleveren naar het slachthuis. Bij de groep zonder extra vezels was dat aandeel complete staarten ruim 10 procent lager (71 procent). Staartbijten is een multifactorieel probleem en het kon in dit onderzoek niet volledig voorkomen worden door extra vezels, of een combinatie met extra aminozuren toe te voegen aan het voer.

Eén van de factoren die bij kan dragen aan het ontstaan van bijtproblemen bij varkens is voeding. Op Varkens Innovatie Centrum Sterksel is onderzocht of bijtgedrag (staart-, oor- en flankbijten) en bijtschade (staart- en oorschade) bij dieren met een intacte (niet gecoupeerde) staart verminderd kan worden. Daarvoor kregen de dieren vanaf enkele dagen na geboorte tot afleveren naar het slachthuis voer met extra vezels (verzadigend voer) en/of extra aminozuren (tryptofaan, threonine en methionine). Twee keer per dag werden vanaf de voergang de staarten, oren en flanken van alle dieren gecontroleerd. Bij zichtbaar bijtgedrag of bijtschade werden maatregelen genomen om het staartbijten te verminderen en te stoppen.

Staartbijten kwam al in de kraamstal voor ondanks bijvoorbeeld het gebruik van jute zakken. Extra vezels of aminozuren in het voer resulteerde bij biggen in de kraamstal en bij gespeende biggen niet in minder bijtgedrag en minder staartschade.
Bij de vleesvarkens resulteerde het verstrekken van extra vezels via het voer wel in minder staartschade. Extra aminozuren in het voer daarentegen had in dit onderzoek geen effect op het aandeel dieren met intacte staartlengte. Wel hadden dieren uit deze voergroep iets minder staartbeschadigingen bij afleveren.
Al met al concluderen de onderzoekers dat het 'levenslang' verrijken van de varkensvoeders met extra vezels en/of meer aminozuren economisch niet interessant is. De vrijwel identieke technische resultaten en de beperkte vermindering van de staartschade wegen niet op tegen de hogere voerkosten.

Lees hier het rapport over Voeding en staarten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer