PED+bij+vermeerderaars+in+Brabant
Nieuws
©

PED bij vermeerderaars in Brabant

De afgelopen paar weken zijn er nieuwe gevallen van PED gevonden bij vermeerderaars in Brabant. Bij GD is dat reden tot enige zorg. De organisatie vraagt daarom opnieuw aandacht voor het strikt naleven van de hygiëneprotocollen.

Op 25 januari heeft GD gemeld dat er voor het eerst PED-gevallen werden bevestigd in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Omdat het om varkensdichte regio’s gaat, heeft GD toen gewaarschuwd voor de zeer besmettelijke virusziekte. Zeker bij de lage temperaturen van de afgelopen weken kon PED gemakkelijk overleven. Hopelijk helpen de huidige hogere temperaturen dan ook voor wat minder risico op verspreiding.

Transport vormt het grootste risico op insleep van PED, zowel bij aanvoer als afvoer zijn schone vrachtwagens noodzakelijk. Daarnaast is het nodig om te zorgen voor een strikte scheiding tussen de medewerkers in de stal en de chauffeur buiten. Verder moeten erfbetreders en stalbezoekers de nodige hygiënische maatregelen nemen. Met de Checklist PED-preventie krijgen varkenshouders meer inzicht of ze de juiste maatregelen nemen.

Het PED-virus kan zich heel snel verspreiden. Al binnen een dag na de eerste ziekteverschijnselen kunnen andere afdelingen in het bedrijf besmet raken. Met wisselen van kleding en schoeisel en handen wassen is dat te voorkomen, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer