Snel+uitslag+PED%2Donderzoek
Nieuws
©

Snel uitslag PED-onderzoek

Varkenshouders kunnen binnen een dag de uitslag van een PED-onderzoek krijgen. Zijn de mestmonsters voor 9:00 uur ’s morgens bij GD binnen, dan is de uitslag einde van de dag bekend bij hun dierenarts.

Varkenshouders kunnen binnen een dag de uitslag van een PED-onderzoek krijgen. Omdat PED erg besmettelijk is, heeft GD de test versneld. Zijn de mestmonsters voor 9 uur ’s morgens bij GD binnen, dan is de uitslag einde van de dag bekend bij hun dierenarts.

Bij verdenking van een besmetting met het PED-virus is het zinvol om zo snel mogelijk zekerheid te krijgen. GD heeft daarom de doorlooptijd van de PCR-test die het PED-virus kan aantonen, verkort. Bij een verdenking van PED kan de varkenshouder mestmonsters nemen en die naar GD opsturen. Dat kan na overleg met de dierenarts of door contact op te nemen met Veekijker Varken van GD.

Sinds 14 februari is dan binnen een dag bekend of er op het bedrijf sprake is van een PED-uitbraak. Bij een verdenking van een besmetting met PED kan de varkenshouder beter niet wachten met maatregelen nemen, maar er direct mee beginnen. Amerikaans onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een PED-besmetting zich al binnen één dag kan verspreiden naar andere afdelingen. Het verspreiden van het virus is wel te voorkomen door per afdeling van kleding en schoeisel te wisselen en de handen te wassen.

PED is naast onderzoek op mestmonsters ook aan te tonen bij sectie. Dan zijn de typische beschadigingen van het darmslijmvlies te zien. Een PCR-test op sectiemateriaal kan het PED-virus vervolgens aantonen. Daarnaast is er nog bloedonderzoek mogelijk. Dan zijn de antistoffen tegen het PED-virus te vinden en is te zien of de dieren in het verleden een besmetting hebben doorgemaakt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Partners

Aandacht voor griep Ceva Santé Animale
APP, een schadelijke ziekte Ceva Santé Animale

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer