Hygi%C3%ABnisch+fermenteren
Achtergrond
©

Hygiënisch fermenteren

Bij het fermenteren van voer is hygiënisch werken een absolute voorwaarde. In de brijvoerkeuken van Willy de Beer ziet er dan ook allemaal ‘spic en span’ uit.

Bij het fermenteren van voer is hygiënisch werken een absolute voorwaarde. In de brijvoerkeuken van Willy de Beer ziet er dan ook allemaal ‘spic en span’ uit.

In het CombiFerm-proces, zoals De Heus dat heeft ontwikkeld, speelt hygiëne ook een belangrijke rol. Het begint met het dagelijks maken van een fermentmengsel. HetOptistart-mengsel van melkzuurbacteriën,  gaat naar een kleine menger met water van 38 graden Celsius. Hier krijgen de melkzuurbacteriën vijf uur de tijd om exponentieel te groeien.

De menger wordt daarbij  voor iedere nieuwe charge ontsmet met heet water van minimaal 75 graden. In dit hete water komt de Optimix, het mengsel van geperste en geschoonde granen en fermentatieversnellers in de menger. Die granen blijken het beste en stabiel te  fermenteren. Het hete water en Optimix mengsel blijft 30 minuten op minimaal 60 graden Celcius staan, waarna het met koud water wordt teruggekoeld naar 38 graden. Dan komt de complete inhoud van het mengsel met vele miljoenen melkzuurbacteriën in de menger. Na goed mengen gaat dit naar de fermentatietank. Daar krijgt het dan 24 uur de tijd om het fermentatieproces af te ronden.

Er zijn twee fermentatietanks: In de ene tank staat het voer 24 uur te fermenteren, vanuit de andere tank kan De Beer voeren. Door te werken  met twee mengers en twee fermentatietanks is het hele systeem altijd weer goed te reinigen (ook hier met water van 75 graden Celsius) voordat een nieuwe fermentatie  wordt opgestart.

Voor het fermentatieproces is dus veel warm water nodig. De Beer produceert dat grotendeels zelf met hot-pipes op het dak van de stal. Daarnaast heeft hij ook nog veel zonnepanelen die zijn hele bedrijf van stroom voorzien. De Beer is gestart met het gebruik van de warmte voor het fermentatieproces. Hij denkt nog na of hij de restwarmte die overblijft kan gebruiken bij het hygiënisatieproces van de dikke fractie. De stroom van de zonnepanelen komt van pas bij de mestverwerking met de Trevi-installatie. De eerste stap daarbij is mestscheiding. De dikke fractie wordt gehygiëniseerd en geëxporteerd. De dunne fractie wordt belucht. De Beer houdt een kalirijke dunne fractie over die prima geschikt is voor de bemesting van zijn aardappelen.

Bekijk de beeldreportage.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer