Groei+veestapel+en+uitstoot+in+Brabant+stoppen
Nieuws
©

Groei veestapel en uitstoot in Brabant stoppen

In de gebieden met een hoge veedichtheid wil de provincie Noord-Brabant vanaf volgend jaar ‘staldering’ toepassen. Tegelijk verdwijnt de regeling van interne saldering per 2020 en moeten ook bestaande stallen de emissie beperken. Hiermee wil de provincie het mestbeleid vlot trekken.

In de gebieden met een hoge veedichtheid wil de provincie Noord-Brabant vanaf volgend jaar ‘staldering’ toepassen. Tegelijk verdwijnt de regeling van interne saldering per 2020 en moeten ook bestaande stallen de emissie beperken. Hiermee wil de provincie het mestbeleid vlot trekken.

Het mestbeleid in Noord-Brabant dreigt volgens de provincie vast te lopen. Enerzijds is er grote moeite om grootschalige mestverwerking van de grond te krijgen en lukt dat wel dan is er vanuit de maatschappij vrees voor een toename van het aantal dieren. Daarnaast zijn er signalen dat de stikstofbelasting op de Natura 2000 gebieden niet voldoende verminderd met de huidige aanpak.

Met een aanpak van het mestbeleid wil de provincie nu de mestbewerking vooruit helpen. In het voorstel van de provincie komt er vanaf begin 2017 een ‘staldering’: In de veedichte gebieden is nieuwbouw van een duurzame stal dan alleen nog mogelijk indien er tegelijk een verouderde stal sluit. Daarmee is dan uitbreiding van de veestapel in die gebieden niet meer aan de orde. Die ‘staldering’ geldt overigens in de voorstelleen alleen voor intensieve veebedrijven.

Daarnaast wijzigt de provincie de overgangstermijn in Verordering stikstof. In de huidige regeling verdween de mogelijkheid tot interne saldering van de emissie pas per 2028. Het voorstel is nu om dit te vervroegen naar 2020. Dit betekent dat vanaf dat moment ook in bestaande stallen, ouder dan 15 jaar, de emissie beperkt moet worden of dat er geen vee meer in mag staan.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer