Melkvee+gaat+fosfaat+reduceren
Nieuws
©

Melkvee gaat fosfaat reduceren

De melkveesector heeft met staatssecretaris Martijn van Dam afgesproken dat ze de fosfaatproductie in 2017 met 8,2 miljoen kilo gaat reduceren. Van Dam vraagt de POV of er eventueel een bijdrage van de varkenssector mogelijk is.

De melkveesector heeft met staatssecretaris Martijn van Dam afgesproken dat ze de fosfaatproductie in 2017 met 8,2 miljoen kilo gaat reduceren. Van Dam vraagt de POV of er eventueel een bijdrage van de varkenssector mogelijk is.

Om in 2018 weer in aanmerking te komen voor derogatie moet de totale fosfaatproductie in 2017 weer onder het toegestane plafond komen. De melkveesector heeft vrijdag 18 november met staatssecretaris Van Dam een akkoord bereikt over een reductie van minimaal 8,2 miljoen kilo fosfaat. Dat gebeurt doordat bedrijven vroegtijdig stoppen (2,5 miljoen kilo fosfaat minder), minder fosfaat via het voerspoor (1,7 miljoen kilo) en fosfaatreductie door de zuivelondernemingen (4 miljoen kilo). De zuivelondernemingen voeren hiertoe een prijsmechanisme in waardoor de melkprijs daalt als die boven een referentiehoeveelheid uitstijgt.

Van Dam geeft daarbij aan dat hij probeert om als eerste nog een grotere reductie te behalen via het voerspoor. Ten tweede klopt hij aan bij de varkenssector. Hij meldt dat hij in gesprek is met de  Producenten Organisatie Varkenshouderij. Hij wil samen met de POV kijken welke maatregelen uit het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij versneld kunnen worden. Dat zou eventueel ook een bijdrage kunnen leveren aan het reduceren van de fosfaatproductie. Zoals door het verantwoord stoppen van varkensbedrijven zonder toekomstperspectief, of de omschakeling naar concepten met een lagere dierbezetting.

Wat het overleg met POV gaat opleveren is nog niet duidelijk. Wel is bekend dat de varkenssector in 2015 het eigen fosfaatplafond met 0,4 miljoen kilo fosfaat heeft overschreden. Van Dam heeft aangegeven dat hij ervan uit gaat dat die overschrijding tijdelijk is. Of dat anders de uitwerking van het Actieplan er voor zorgt dat deze overschrijding minimaal ongedaan wordt gemaakt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer