In+de+Varkens%2Dcommunity
Blog
©

In de Varkens-community

Tijdens de koffiepauze zit ik te kijken naar een advertentie voor de nieuwste smartphone. Ongelofelijk, deze kan veel en veel meer dan mijn eerste bakbeest van een PC. Heeft meer opslag, is draadloos en ik kan hem overal gebruiken. Wat een innovatie en ontwikkeling in 20 jaar tijd.
Veel van de mogelijkheden met de smartphone bestaan al lang, maar ze zijn slim samengebracht. Ik vraag mij af of er ooit iemand gevraagd heeft om een smartphone te ontwikkelen. Zo’n persoon ken ik in ieder geval niet. Hij was er gewoon en de behoefte om hem te hebben is ook bij mij gecreëerd. Ik heb er nooit om gevraagd, ben er hartstikke blij mee en betaal er veel geld voor.

Hoe doen we dit in de varkenshouderij? De ontwikkeling in de varkenshouderij heeft langer geduurd dan bij de smartphone. Het is 150 jaar geleden begonnen met Darwin en zijn evolutietheorie. Want fokken is niks anders dan de evolutie een handje helpen. Sinds die tijd zijn er veel ontwikkelingen geweest in de varkensfokkerij en -houderij. Ik noem oprichting van fokverenigingen, Stamboeken, ki, BLUP, DNA, genomics, klonen, sociale fokwaarden,  gene editing, roostervloeren, drijfmestkelders, ventilatie en voertechniek.
Zoals de Bisschoppen de evolutietheorie wilden verbieden, was het idee bij vele nieuwe technieken om ze te verbieden of tegen te houden. Uiteindelijk is dat bij geen van de ontwikkelingen gelukt, al is de discussie omtrent ‘gene-editing’ in Europa nog volop gaande.

Met al deze technieken hebben we de kostprijs van het varkensvlees flink verlaagd. De consument koopt het en is blij met de lage prijs maar, niet altijd met de manier waarop de nieuwe technieken worden toegepast. Dat is best gek. We zouden toch in staat moeten zijn om juist met al deze  technieken iets te maken waar de consument blij mee is en waar hij flink voor wil betalen. Ik schreef hier al eens over seksbrok en tasty pork. Als je geen zin hebt om out of the box te denken zou ik nu afhaken en stoppen met lezen.

Ik zie het al voor me: Een varken waarvan het vlees supergezond is met eiwitten, vitaminen, mineralen en energie naar keuze. Vele organen kunnen voor zieke mensen gebruikt worden. De varkens wonen in leefgemeenschappen die ook nog energie opleveren. Ze hebben zelfs een soort van mobieltje waarmee je ze gewoon zelf kunt vragen of ze happy zijn.
Het vlees verkopen we niet meer per ons of per kilo. De meeste Nederlanders leasen een plek in de varkens-community en hebben daarmee, naast toegang tot energie, toegang tot een aantal GB (Gezonde Bites) vers vlees, een vleeswarenbundel van 2 MB ( Multi Boost) en orgaan roaming voor hart en nieren. Transplantatie kan in alle rust plaatsvinden in het aanpalende hotel. Uiteraard moet voor het gebruik van eventuele extra GB’s, MB’s en roaming bijbetaald worden.
Bij overspannenheid of burn-out kun je door middel van door de zorgverzekeraar verstrekte vouchers op krachten komen in de Varkens-community. Als je echt indruk wilt maken lease je een extra plaats voor een minder bedeelde medemens. Uiteraard wordt je saldo bijgehouden op je smartphone. Het smartphone model is zo gek nog niet.

John Lorist
Voorzitter Coöperatie Topigs

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer