De+waterklus+klaren
Blog
©

De waterklus klaren

Vernieuwing van mijn website is achter de rug. Het is weer up-to-date en dat valt zo mooi samen met mijn 10e jaar als zelfstandig adviseur veedrinkwater.

Ook na die 10 jaar blijft het optimaliseren van drinkwater in de veehouderij mij nog altijd boeien. De afwisseling in het werk blijft aanwezig door de grote variaties tussen de varkensbedrijven als het gaat om het ontwerp en onderhoud van de watervoorziening. Nog steeds worden fouten op watergebied vaak in een te laat stadium opgemerkt. Deze hebben dan al onnodig lang voor rendementsverlies gezorgd. Water-knelpunten in een eerder stadium zichtbaar maken, zie ik als uitdaging 1 in mijn werk voor de komende jaren.

En daarbij zie ik ook volop positieve punten. Water wordt op steeds meer bedrijven als een serieus aandachtspunt gezien. Het valt mij ook steeds weer op dat de bereidheid van de varkenshouders om knelpunten aan te pakken ontzettend groot is. Dat maakt het werken in deze sector ook zo leuk. Wat is er nu mooier dan direct tijdens het bezoek al de eerste acties in gang zetten? Soms gaan we ter plaatse al van start met het reinigen van het drinksysteem in een aantal afdelingen. Een andere keer wordt de installateur al tijdens de waterscan ingeschakeld om het drinksysteem zo snel mogelijk aan te passen.

Een gevaarpunt blijft wel dat na het verhelpen van het acute probleem de aandacht voor het drinkwater weer snel kan vervagen in de drukte van alledag. Een advies als het aanpassen van te hoge nippelopbrengsten wordt bijvoorbeeld vaak langer vooruitgeschoven. Maar elke dag dat je hier niets aan doet, kost het je onnodig geld voor ongebruikt water, ongebruikte drinkwatertoevoegingen en extra mestvolume. En daar zie ik direct uitdaging 2: de complete waterklus klaren! Niet alleen de “brand blussen”, maar ook actie ondernemen op andere knelpunten uit het advies om rendement en werkgemak te verbeteren.

Joost Straathof
Eigenaar JSWater

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer